Искров: Банките у нас отбелязват 40% спад в печалбите си

622 млн лв. е печалбата на банките в страната за деветмесечието, заяви Иван Искров управителят на БНБ, по време на среща с бизнеса, предаде репортер на БГНЕС.
Банките у нас отбелязват 40% спад в печалбите си, те обаче успяват да се справят с нарастването на лошите заеми, коментира той. Според него, необслужваните кредити нарастват с 5.6%. Капиталовата адекватност остава изключителна висока и продължава да има кредитен растеж въпреки, че той е изключително нисък в сравнение с предишни години, заяви той. В последно време се забелязва стабилност на лихвените проценти, коментира Искров. Той отбеляза, че балансираният бюджет дава предсказуемост и добър имидж на страната и го оцени като антикризисна мярка. Неговата прогнозата е, че през втората половина на следващата година България ще започне да излиза от кризата. Дъното на кризата ще бъде достигнато в края на тази и началото на следващата година. Резервът на БНБ към вчерашна дата е 23. 8 млрд. лв. 14 % е публичния дълг и при политиката на новото правителство, той не може да се очаква той да надхвърли 15 %, заяви Искров.
4.46 % е кредитният растеж на годишна база. Според БНБ икономически растеж може да се очаква през втората половина на 2010 г- около 0-0.5 % за годината. Негативният сценарий е за спад от 0.2 % през следващата година, при условие, че инвестициите от ЕС се възстановят с по-бавни темпове.
Вътрешното търсене вече има отрицателен прираст за БВП, положителен принос има нетният износ. Очакванията са тази тенденция да се задълбочава.
Искров припомни пред представителите на бизнеса извършените мерки от БНБ в последната една година и факта ,че в края на миналата година всички банки са били задължени да реинвестират цялата си печалба. От октомври тази година БНБ е разширила режима на отчетност по отношение на банковите кредитори, каза още Искров.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа