Уред за $100 следи постоянно здравето ни

Сашо Ташев

Учените от Института за космически изследвания към Българската академия на науките са разработили индивидуален диагностичен уред за мониторинг на здравето. Той струва 100 долара на човек. Това съобщи директорът на научното звено проф. д-р Петър Гецов на пресконференция вчера. Системата е разработена на базата на приборите, които изследват здравето на космонавтите при космически мисии. С него могат да се следят 4 основни показателя - на кардиограма, пулс, температура и кръвно налягане.
„Целта е да се направи национална система за мониторинг на здравето на хората, като всички имат такива уреди“, обясни проф. Гецов. Според него тя ще работи, като индивидуалните уреди ще изпращат сигнал чрез GSM мрежата до централен сървър, който следи здравето на хората. При отклонение на показателите системата ще сигнализира на личния лекар, който ще вика пациента на преглед. Учените от института вече работят по проект за обследване на здравето на студентите-спортисти от Националната спортна академия. Диагностичният прибор би струвал в момента около 100 долара.
От института работят освен това и върху създаването на български микроспътник с тежест до 50 килограма. С него ще се извършва наблюдение на Балканския полуостров и ще може да се дава информация към Министерския съвет по време на бедствия и аварии. Извеждането в орбита на сателита се предвижда да стане през 2011 г. от руски космодрум.
Учените обясниха още, че се очаква българско участие да има и в подготовката на пилотирания полет до Марс. Според проф. Гецов по план той трябва да се осъществи до 2030 година. „В момента се подготвя експеримент за 500-дневен престой на космонавтите в космическия апарат. Той ще бъде проведен на Земята“, обясни директорът на Института за космически изследвания. За момента страната ни трябва да подготви оранжерията, която ще работи на космическия кораб. Учените обясниха още, че конкурсът за екипаж на експедицията ще бъде отворен и за пилоти и учени от България.

Станете почитател на Класа