Яне Янев: Да поканим чужди експерти за отвличанията

Българската държава не е способна сама да се справи с проблема с отвличанията и няма пречка да бъдат поканени чужди експерти от петте държави в света, известни с опита и добрата си репутация в тази сфера. Това заяви Яне Янев в кулоарите на парламента, в който от името на ПГ на РЗС изложи предложенията на колегите си за промяна в НПК и НК, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Той даде за пример постигнатото в Израел по отношение на тези престъпления, добрия синхрон на институциите там и особено на работата на оперативните прокурорски групи по отношение на проследяването на трансфера на паричните потоци, формирани около тези престъпления. Според него не е необходимо правителството да изчаква, а чрез партньорски договори да се привлекат тези чужди експерти. Безсмислено е да има специален закон за отвличанията, тъй като тези деяния трябва да бъдат криминализирани в НК. В България е необходимо да се въведе и европейската практика на защитените свидетели, а държавата да е подготвена да смени самоличността й, заради тяхната сигурност.
Да бъдат криминализирани не само отвличанията, но и други престъпни деяния като данъчните измами, предлага парламентарната група на РЗС. В тези измами те включват и склоняването на счетоводители от страна на техните ръководители във фирмите, да извършват данъчни нарушения. Сред другите промени в НК и в НПК депутатите настояват да има доживотен затвор за лица от системата на сигурността, участвали в отвличания. Според тях трябва да се въведат и по-високи санкции за неявяване на свидетели в съда, както и да се увеличат сроковете за разследване на престъпления.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа