НКЖИ подготвя железопътната инфраструктура в страната за зимата

Експертни групи на Национална компания „Железопътна инфрсатруктура” извършват редовния годишен преглед на съоръженията на железопътната инфраструктура. Подготовката за зимата тече по график и ще приключи в първите дни на месец ноември, съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на компанията.
Вече почти месец поделение „Енергетика” в НКЖИ извършва мащабна проверка на контактната мрежа в цялата страна, с цел подготвянето и за безаварийна работа при тежки зимни условия. Проверява се и се анализира състоянието на съоръженията за електрозахранване, контактната мрежа, отоплението и осветлението на чакалните на гарите, помещенията за обществено и служебно ползване, а там където е необходимо – ще се подобрява.
Извършваната подготoвка включва изсичане на храсти и клони на дървета в близост до контактната мрежа и проверка на готовността за работа в зимни условия на релсови специализирани самоходни машини и на моторни превозни средства. Специалистите от електроснабдяването проверяват готовността на мобилните групи за работа в зимни условия и извършват ревизии на отоплителните уреди и подгряването на стрелките. Обикновените лампи на осветителните тела се подменят с енергоспестяващи, както и се полагат нови захранващи кабели с ниско и средно напрежение, където е необходимо. Преди зимата, се ремонтират и трафопостовете. В тяговите подстанции се извършва профилактика на съоръженията, проверка на масло в колони маломаслени прекъсвачи 110 кv, подмяна на моторни задвижвания на разединители, монтиране на доставени вентилни разрядници - 110 кv и 27,5 кv. В периода на подготовката се подменят старите изолатори с композитни полимерни в еднопътни участъци София-Дупница, Русе-Дъбово, Пловдив-Карнобат, съгласно изготвени графици за влагане на доставени полимерни изолатори. В енергоснабдителен подрайон - Трявна/Кръстец се дават денонощни дежурства. Извършва се ревизия, регулировка и подмяна на компенсиращи устройства, секционни разединители и задвижванията им, нетягови трансформатори, на контактната мрежа в изкуствени съоръжения, както и на захранващите и обратните фидери.
Изключително внимателно се проверяват съоръженията за отопление на работните помещения и парното на административните сгради. По решение на УС на НКЖИ е стартирана процедура за закупуване на въглища и брикети за отоплителния сезон. Съгласно план-програмата за 2009-2010 г. е заложен ремонт на покриви на сгради на подрайони и тягови подстанции.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа