Борисов: Доживотни присъди за отвличанията

30 години затвор да е наказанието за извършителите на отвличания, а при причиняване на нараняване или смърт на жертвата присъдата да е доживотна. Това е предложението на министър-председателя Бойко Борисов, което той обяви пред телевизия PRO.BG.Тези хора не трябва да бъдат оставяни да се връщат пак на улицата, категоричен е той.
Законът за отвличанията вече е готов, според премиера. Той е една страница и е изготвен от юристи на министерството на вътрешните работи. По-късно днес документът ще бъде представен в МВР.. Също по-късно днес ще бъде съобщено за разкриването на още едно убийство. Тялото на 44-годишен мъж, който се е смятал за отвлечен, е намерено във Владайската река край пътя Перник-София. Когато през 2004 година като главен секретар на МВР бях на посещение в Лондон, от Скотланд Ярд ми казаха: Гответе се след убийствата да започнат отвличанията, каза премиерът. Тамошната полиция е регистрирала по 85-86 отвличания на месец. Престъпността си има мода и развитие, каза Бойко Борисов. Няма шанс да има коледни добавки към заплати и пенсии, категоричен е премиерът. Няма как не само като не си на плюс, но си взел от комшиите заеми - да правиш банкети, коментира той. Целият свят започва с думата „криза”, а не „благоденствие”, добави Борисов. Никой европейски лидер не му е дал формула за справяне с кризата. Единственият универсален съвет на въпросите му как да се справи с кризата е бил: „Не харчете пари”. Тройната коалиция ни остави минус над половин милиард лева пасив, припомни той. БСП е разбойническа партия… това е партия терористична, каза отново Бойко Борисов по повод на бившите управляващи. Според него нито един вот на недоверие срещу кабинета му няма да мине. По повод последната ревизия на пътната агенция, която показа, че е похарчила 132 милиона лева за почистване за миналата зима, Борисов е убеден, че 100 милиона от тях са откраднати. Аз едвам съм намерил 25 милиона, а 132-те милиона са откраднали - може ли това да е съдба”, е коментара на премиера. По повод наближаващите 100-те дни на новия кабинет, премиерът каза, че този период не го интересува и че не се притеснява от атаки: „Не е досега да не сме атакувани, точно обратното. Дори някой министър да сподели някоя идея, започва незабавно да се коментира и се налага аз да излизам и да казвам как точно ще се случи-така беше с акциза на цигарите, с фискалния резерв…”.
Идеята акцизът на алкохола да отпадне е дошла след среща с винопроизводители, които са казали, че има много грозде тази година и премиерът е решил да остави хората да си изпекат ракията. Идеята на министъра на финансите да сложи част от фискалния резерв в търговска банка пък той обясни така: „Да приемем, че в условията на криза всяко семейство има запас от 8 000 лева, дадени от свекърите и тъщите. Понеже са още млади, големите в света се събират и казват, че понеже България не може да си управлява парите сама трябва да си ги държи на възможно най-безрисково място - в БНБ, без лихва. Дянков обаче идва и вижда, че това са загубени пари, само че те скочиха да го атакуват”. Премиерът даде пример с доброто управление на парите на страната с данните, че откакто е премиер е спаднал риска на България от 4,8 на 1,8 докато този на всички оставали държави от нашия ранг се е вдигнал много.Не сме отписали проектите за газопроводите, искам първо да намерим финансиране, отговори премиерът на въпрос дали правителството има намерение да се отказва от трите проекта - за газопровода „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и петролопровода „Бургас-Александруполис”. Бойко Борисов заяви, че предишното правителство е подписвало договори и поемало ангажименти без да имат ресурс да ги изпълнят. „И затова толкова се излагаме в момента”, е коментарът му. Проблемите, които има по проектите не са нерешими и на предстоящата българо-руска комисия през декември ще бъдат дискутирани в конкретика и страната ни ще има окончателна позиция.„В момента провеждаме разговори с италианци, французи, германци, за да се случи „Белене”, например. Ако го задраскаме 1 милиард и 200 милиона отиват в канала”, коментира той. Там където има бази - няма войни – така премиерът Борисов отговори на въпрос за американските бази у нас. Той каза, че вижда само положителни последствия от тях.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа