"Роснефт" и Транснефт" се присъединиха към преговорите за Самсун-Джейхан

Русия, Италия и Турция подписаха редица документи от политически и корпоративен характер за развитието на сътрудничеството за строителството на петролопровода Самсун-Джейхан, заобикалящ претоварените проливи Босфор и Дарданели, предаде Интерфакс.
От италианската нефтогазова корпорация ЕНИ съобщиха, че в Милано руският вицепремиер Игор Сечин, министърът на енергетиката Сергей Шматко, турският министър на енергетиката Танер Йълдъз и италианският министър на икономическото развитие Клаудио Скайола са подписали съвместно комюнике относно проекта. В документа министрите потвърдиха, че техните страни гарантират стабилна балансирана правова среда, необходима за построяването на тръбопровода Самсун-Джейхан. В съответствие с договорите, подписани в Анкара на 6 август 2009 г. от представителите на РФ и Турция, които предвиждаха участието на руските петролни компании в тръбопроводния проект, "министрите се съгласиха, че тази инициатива съдейства за усилването на сигурността на доставките, защитата на околната среда и разширяването на сътрудничеството". Освен това на равнище компании - ЕНИ, Calik Holding, "Роснефт" и "Транснефт" беше подписан меморандум за взаимно разбирателство, предвиждащ обсъждането на икономическите и договорни условия за участие в проекта на руските компании, а също гаранции за доставките на суровина, която би могла да осигури икономическа устойчивост на проекта. След приключване на строителството пропусквателната способност на дългата 555 км тръба ще достигне 1,5 милиона барела дневно или 75 милиона тона петрол годишно. Тръбопроводът ще бъде изграден от черноморското пристанище Самсун до средиземноморското Джейхан и ще позволи да се транспортира петрол, заобикаляйки проливите Босфор и Дарданели.
На въпрос на агенция БГНЕС, дали петролопроводите Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан са конкуренти и съществува ли такава вероятност, ако турската тръба бъде построена първа, трансбалканският петролопровод да не бъде осъществен, вицепрезидентът на "Транснефт" г-н Михаил Барков заяви в начаото на месеца: "Да, той е конкурент. Това е съвсем очевидно. Не трябва да си специалист, за да погледнеш на картата на Черно море, за да разбереш, че той е конкурентен проект. Но, първо, конкуренцията е основен признак на съвременния световен бизнес и не трябва да се плашим от нея. Второ, ако ние работим дружно, приятелски проектът Бургас-Александруполис еднозначно ще бъде реализиран по-рано. Трето, еднозначно той е икономически по-изгоден. Еднозначно. Да такава идея има: турците, италианците отдавна се опитват да прокарат тази идея. Те искат да ни привлекат към тази идея. Този въпрос беше обсъждан. Това е напълно нормално. И доколкото аз знам, ние можем да участваме и ще участваме в този проект Самсун-Джейхан само в този случай, ако не вредим на икономическите интереси на нашата страна, включително по-отношение на Бургас-Александруполис. Що се отнася до едновременната експлоатация на двата тръбопровода искам още веднъж да кажа, че нашият Бургас-Александруполис, ако не се бавим и няма вътрешни противоречия, ще го построим по-рано. Ние сме ги изпреварили някъде с около година - година и половина, което е много важно. Принципно те могат да съществуват съвместно. При какви условия? Първо, ние имаме нефт, който е органично по-близо до Бургас-Александруполис, включително казахски нефт. Второ, ние разбира се сме по-заинтересовани нефтопроводът да преминава през страни, които исторически са ни по-близки".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа