Започна строителството на посетителски център край Поморийското езеро

На официална церемония днес беше даден старт на строителството на посетителски център на комплекса от защитени територии Поморийско езеро. Посетителският център се изгражда на брега на Поморийско езеро до Музея на солта, предаде кореспондента на БГНЕС за региона.
Община Поморие започва строителство на посетителски център на уникалното солено езеро край града в партньорство с една от най-големите екологични неправителствени организации в страната – „Зелени Балкани”. Инициативата е част от проекта на Световна банка „Поморийско езеро – консервация и възстановяване” и стана възможна с подписването на меморандум за партньорство между кмета на Поморие Петър Златанов и председателя на „Зелени Балкани” Тома Белев в присъствието на Постоянния представител на Световната банка Флориан Фихтълднес. Според обичая, след освещаването, Златанов счупи бутилка червено вино в основите на новостроящата се сграда.
Изграждането на посетителски център е само част от проекта „Поморийско езеро – консервация и възстановяване”, който започна през 2005 г. Общата стойност на проекта е 2 млн. долара, от които 881 000 долара са грантово финансиране от страна на Световна банка. По линия на проекта до момента е възстановен каналът, който свързва езерото с морето, като по този начин е подобрена уникалната соленост на езерото. От началото на работата по проекта и благодарение на работата на доброволци са подобрени екологичните характеристики на Поморийското езеро, като например броят на гнездящите птици като гривестата рибарка се е увеличил от 300 на 1100. Поморийското езеро е естествено местообитание на 266 редки видове птици и е част от миграционния път на птиците известен като Via Pontica. В свръх-солената среда на езерото също така виреят уникални растения. От Поморийското езеро се произвежда сол, добива се и лечебна кал. Единственият в България музей на солта също е разположен на брега на езерото. В тази връзка проектът на Световна банка „Поморийско езеро – консервация и възстановяване” е насочен към подкрепа на еколого-съобразно икономическо развитие на общината чрез използване на уникалните природни, исторически и културни особености на солената лагуна. Новият център ще обслужва опазването на солената лагуна и нейното уникално биоразнообразие и ще играе съществена роля при развитието на района като обект на екологичен туризъм. Според Зелени Балкани при по-добър мениджмънт и отговорност към природното богатство на Поморийско езеро, то притежава всички качества да се превърне в атрактивно място за екологичен туризъм. Една от основните цели за изграждане на новия посетителски център е да подпомогне популяризирането на езерото като ценен природен обект, достоен да бъде опазван и посещаван от любителите на дивата природа. Към момента се финализират и останалите дейности по проекта, сред които ремонт на единствения канал, свързващ Поморийско езеро и морето и възстановяване хидрологичния баланс на езерото, изготвяне на проект за предпазване на езерото от навлизане на сладки води, изготвяне на проект за изкуствен остров за редки наземно-гнездящи птици, създаване на План за управление на комплекса от защитени територии, хидро-химичен мониторинг на водата на езерото, мониторинг на биоразнообразието, както и изпълнение на програма от образователни екологични дейности с училищата в Поморие.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа