Берлускони: Борисов има програма за модернизация

Правителството на Бойко Борисов има програма за реформи и за модернизация, която представлява интерес, заяви италианският министър-председател Силвио Берлускони в началото на своята съвместна пресконференция със своя български колега и домакин, предаде репортер на БГНЕС.
Премиерът Берлускони изрази подкрепа за българския стремеж да получи 300 милиона евро за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Той припомни, че страната му е направила много за приемането на България в Европейския съюз. Берлускони се спря и на двустранните икономически отношения. Италия е сред трите най-големи търговски партньори на България, каза той. Италия знае, че България винаги добре приема нашите компании, подчерта италианският премиер. Берлускони посочи, че в страната ни има много италиански компании, които дават работа на хиляди хора. Той изрази надежда, че контактите между двете страни ще се засилят.
Особено внимание италианският премиер отдели на проекта за газопровод "Южен поток", който се осъществява съвместно от италианския енергиен гигант ЕНИ и руския газов монополист "Газпром". Газопроводът ще доставя 63 млрд. куб.м. газ годишно и ще преминава по дъното на Черно море, свързвайки руското с българското крайбрежие. От територията на България газопроводът ще се раздели на две отсечки - едната на юг към Гърция за Италия, а другата ще продължи на запад към Австрия. Не по наша вина, газта съществува в Сибир и от там идват важни доставки за цяла Източна Европа и Италия включително, заяви италианският премиер. По отношение на „Южен поток“ ние искаме да добавим едни газопровод, който не минава през Украйна и който няма да може да зависи от вътрешното положение в тази страна, което да влияе на доставките на газ, добави още той. Министър-председателят Берлускони подчерта важността на диверсификацията на доставките на енергоносителите. Самият той заяви, че Италия работи в тази посока и даде пример с предстоящото откриване на терминал за регазификация на втечнен газ, което ще се състои следващата седмица в Италия. Италианският премиер подчерта и важността на ядрената енергетика .Той изрази съжаление, че Италия е закъсняла в тази област и днес всяко италианско семейство плаща по-висока цена на тока. Като положителен пример за развитието на ядрената енергетика той даде Франция, където около 85% от тока идва от атомни централи. Берлускони се надява, че Италия бързо ще навакса в тази област със строителството на нови ядрени мощности. Италианският премиер не отговори на въпроса дали е воден разговор за италианско участие в АЕЦ Белене. От своя страна българският премиер Борисов заяви, че им предстои работна вечеря на, която ще обсъдят проектите „Южен поток“ и АЕЦ Белене и преди всичко начините за финансиране на атомната централа. Министър-председателят Берлускони изрази положително становище по отношение на приемането на Турция в ЕС като каза, че Турция е светска държава, която може да се превърна в мост между Европа и арабския свят. И на края Берлускони не пропусна да се пошегува, като помоли своя български колега "да не преминава 68,5% рейтинг, защото ще стане конкурент на Берлускони".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа