До 180 000 ваксини за свински грип се готви да купи България

До 180 000 ваксини за свински грип се готви да купи България, заяви здравният министър Божидар Нанев след срещата си с пандемичния комитет, на който е зам. председател, предаде репортер на БГНЕС
За БГНЕС Нанев уточни че ваксините ще бъдат закупени на траншове, според развитието на болестта у нас, а 180 000 е максималната предвидена бройка. Цената на лекарствата не е известна, защото все още не е ясно количеството медикаменти, както и не е проведена обществената поръчка за закупуването им. В момента тече процедурата по регистрирането на ваксините в европейската централа. Очаква се обаче максималната им цена да не надвишава 10 евро. Тази цена ще е условие за което от министерството ще съблюдават при обявяването на обществената поръчка. За сега фирмената политика на компаниите производители не предвижда ваксината да се продава свободно в аптеките.
180 000 опаковки, трябва да стигнат за ваксинирането на 10% от изложените на риск заяви Нанев. В групите с най- висок риск са бременните жени, децата над 6 месечна възраст страдащи от хронични заболявания и лекарите. Ваксинацията ще започне най-рано на 1-ви януари. Членовете на кабинета не влизат в рисковите групи, подчерта Нанев.
Предвидено е и закупуването на 200 000 опаковки антивирусни препарати – „Тамифлу” и „Реленца” както и консумативи за националната референтна лаборатория.
Всички министерства трябва да подготвят планове за нормално функциониране в условията на пандемия - при отсъствие на над 30% от персонала.
„Пандемията сама по себе си не е страшна, опасността е от бързото разпространение” отчете зам. министър Любомир Гайдов. Той допълни че взетите днес решения са в синхрон с дискутираното на срещата на здравните министри в Люксембург тази седмица. Европейските страни ще окажат помощ на развиващите се в борбата със свинския грип, като предоставят своето ноу- хау в областта, уточниха от министерството.
Малко над 17% е заболеваемостта от АН1N1 на база на направените у нас 749 изследвания в националната референтна лаборатория, от които 129 са се отчели наличие на вируса отчете и доцент Мира Кожухарова – национален консултант на комитета. Това е разновидност на този грип като този от който сте боледували миналия сезон отчете тя и изтъкна, че смъртността която е доказано причинена от свинския грип в действителност е е ниска – 204 души в рамките на ЕС и еврозоната.
Тревожното според министерството е високата заболеваемост, която може да парализира обществото. Част от хората са носители на вируса без да проявяват симптомите уточни здравният министър. Според Кожухарова готовността за имунизация на 10% е разумен подход. Тя отчете, че под 4 на сто от българите са използвали традиционната противогрипна имунизация. Най-песимистичните прогнози на министерството са за 30% болни.
МВР и МО са предвидили да бъдат имунизирани граничните полицаи, полицаите на пътя, медицинския персонал, жандармерията, бойците ни участващи в мисии, летящия и плавателния състав на МО.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа