Италия дава до 18 600 евро стипендия за българи

Соня Стамболийска

До 18 600 евро стипендия се отпуска на български студенти за магистърска степен в Италия. Тя се дава от института „Марангони“ в Милано, който е едно от водещите висши училища в областта на модата и дизайна. Това стана ясно вчера на първия ден на изложението „Европейско образование 2009“, което се провежда в столицата. „За него предварително онлайн се регистрираха над 500 ученици и студенти“, заяви пред „Класа“ Ели Тончева, изпълнителен директор на „Едланта“. Институтът предлага и 9 стипендии в размер на 9300 евро отново за магистърска степен. За тях могат да кандидатстват студенти от Европейския съюз. Висшето училище има филиали в Лондон и Париж. Таксата за магистърските програми варира от 17 400 евро до близо 22 хил. евро в зависимост от филиала, в който учат студентите. В Англия пък финансовата помощ, за която могат да кандидатстват българи, достига до 3000 паунда (3240 евро). Тази сума се дава от университета в Кардиф и е за целия период на обучение за бакалавърска степен.

Пол Сейер, който е директор по приема и маркетинга в департамента по компютри, наука и инженерство в университета в Салфорд, Англия, обясни, че студентите, които показват отлични резултати по време на учебния процес, могат да получат стипендия в размер на 1000 паунда (1080 евро). „Имаме и специални стипендии за студенти от специалностите машинно инженерство, гражданско и архитектурно инженерство, както и всички специалности, свързани с физиката. Те са в размер отново на 1000 паунда“, коментира пред „Класа“ Сейер.
В университета в Бат пък се предлагат стипендии от 500 до 1000 паунда само за студенти, които са първи в специалността си. Това каза Радомир Рашков, студент в трети курс по машинно инженерство в Бат, Англия. Той беше дошъл на изложението, за да представи своя университет. Рашков обясни, че много от студентите правят стаж по време на следването си. „Стажантите от специалност компютърни науки, които работят във фирми, получават годишна заплата от 30 000 паунда (32 400 евро)“, допълни Рашков. Той обясни, че студентите от неговата специалност взимали между 14 и 17 хил. паунда (между 15 120 и 18 360 евро) годишно, ако стажуват във фирми.


Станете почитател на Класа