Румъния и България ще си помагат за да постигнат добри оценки от ЕС

Министърът на външните работи д-р Румяна Желева, която е на работно посещение в Букурещ, се срещна днес със своя румънски колега Кътълин Предою, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Срещата протече ползотворно в рамките на приятелския диалог между двете съседни страни. Министрите изразиха взаимно желание за разширяване и задълбочаване на контактите между институциите по ресори - по въпроси от взаимен интерес и преди всичко по свързаните с общото ни развитие в Европейския съюз и НАТО. Беше решено да се ускорят консултациите между двете Министерства на външните работи, в това число и по съгласуване на позициите след приемането на Лисабонския договор от всички страни-членки на съюза.Министрите взаимно се информираха за работата по Механизма за сътрудничество и оценка на България и Румъния. Кътълин Предою, който изпълнява и функциите на министър на правосъдието, изрази желание за среща с г-жа Маргарита Попова, министър на правосъдието на България и за по-тесни консултации именно по тези въпроси.
На разговорите бяха обсъдени възможностите за нови големи енергийни и инфраструктурни проекти с участието на двете страни, както и за междусистемната връзка за газопреносните ни мрежи.
Д-р Румяна Желева и Кътълин Предою се информираха за кандидатурите на България и Румъния за еврокомисари и за евентуалните им ресори. Желева благодари за подкрепата на Румъния в процеса на номинирането на Ирина Бокова за Генерален директор на ЮНЕСКО, а министър Предою честити на България високата чест по избирането й.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа