Синдикатите искат правителството да се погрижи в бюджет 2010 за социалната политика

След състояла се днес консултативна среща двете национално-представителни организации на работниците и служителите КНСБ и КТ „Подкрепа" запознават с исканията си медиите,съобщават от пресцентъра на КНСБ.
Настояват българското правителство да се ангажира с амбициозни и надграждащи достигнатото равнище социални политики и програми с гарантирано финансиране, които да подкрепят усилията на институциите, бизнеса и трудещите се за преодоляване предизвикателствата на кризата.
В тази връзка считат за необходимо при изработването на бюджет 2010 г.:да се преоцени рестриктивният подход към всички социалноикономически допускания, с цел да се гарантира в оптимална степен социалната сигурност на населението;за изпълнението на основния приоритет на политиката на пазара на труда – запазване на заетостта и повишаване пригодността за заетост в условията на криза, да се гарантира запазване и увеличаване на финансовия и човешкия ресурс за активните мерки на пазара на труда;
разходите със социално предназначение в бюджета за 2010 г. да гарантират законовите права на бенефициентите на социално осигурителната система и системата на социално подпомагане най-малко на установеното към момента равнище.
КНСБ и КТ „Подкрепа очакват да получат своевременно проекто бюджета за 2010 г. и съпътстващите го разработки и заявяват готовността си за задълбочени и сериозни консултации и сътрудничество на експертно и политическо равнище.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа