Информационно дело „Галерия” е открито без законово основание

Информационно дело „Галерия” е открито без законово основание, а бившият председател на агенцията Петко Сертов не е в състояние да посочи коя класифицирана информация, публикувана в пресата и интернет, е основание за откриване на делото. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по време на заседание на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС днес, цитирайки становище на комисията, предаде репортер на БГНЕС.
Нарушени са Законът и вътрешните правила на ДАНС, разхитени са средства на българския данъкоплатец, нанесени са щети на физически и юридически лица и е предизвикана силна отрицателна реакция на обществото. С тези свои действия, характерни за работата на службата през тоталитарния период, предишното ръководство е нанесло тежък удар върху авторитета на ДАНС, е позицията на депутатите. Поради големия обществен интерес Комисията за контрол на ДАНС е посветила пет свои заседания по делото „Галерия” е и анализирала пет тома документи, изслушала е длъжностни лица от ДАНС, както и журналиста Огнян Стефанов – посочен като повод за откриване на делото. В становището са конкретизирани нарушенията на бившия председател Петко Сертов. Той е разпоредил откриване на информационното дело без да има посегателство върху националната сигурност, както е разпоредил на служители, които нямат съответните правомощия, да извършват нерегламентирани действия. Без основание е поискал използване на СРС по отношение на Димитър и Мартин Златкови, както и на Недялко Йорданов. Петко Сертов не е предоставил на прокуратурата и паралелната оперативна проверка, извършена от МВР по искане на председателя на ДАНС, по темата на делото „Галерия”. В резултат на тези нарушения служители на агенцията, сред които Алексей Петров, Велин Хаджолов – нямащи отношение към проверката, са извършили нерегламентирани разпити и са взели писмени обяснения от Младен Мутафчийски, Йорго Пецас и Огнян Стефанов и са ги подложили на психологически натиск. Събирана е и обработвана информация за граждани, журналисти, политици, фирми и медии, която няма отношение към проверката на Главна дирекция „Вътрешна сигурност”. От нея са правени необосновани изводи и политически внушения. Комисията препоръчва на председателя на ДАНС да разпореди да бъде събрана декласифицираната информация по делото „Галерия”, да се заличат личните данни в нея и да бъде предоставена за ползване на обществеността. Да се извърши също вътрешна проверка за наличието на други, открити без законово основание, разработки и да се информира за тях Комисията за контрол на ДАНС. Препоръчва се също да бъдат образувани дела само в строго съответствие със Закона за ДАНС.
Комисията сезира със становището си главния прокурор да провери съдържащите се в него сигнали за нарушения от длъжностни лица в ДАНС, защото извършената преди това проверка не е обхванала и преценила всички факти по случая. Комисията се обръща към Инспектората на Висшия съдебен съвет да контролира стриктното приложение на изискванията в Закона за СРС, тъй като формалните разрешения на съда навреждат на правата и свободите на гражданите и фирмите. Комисията сигнализира и министъра на вътрешните работи да възложи проверка и да вземе отношение към действията на комисар П. Владимиров от Дирекция „Противодействия на организираната и тежка престъпност”, който е започнал оперативна проверка за тежко престъпление след оплакване на гражданин за обида и клевета.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа