Спадът на туристите в Слънчев бряг e 8-10 процента за лято 2009

Спадът в туристопотока в Слънчев бряг беше 8-10% през това лято, което е в рамките на нормалното. Това съобщи за БГНЕС Елена Иванова, председател на Управителния съвет на „Съюза на собствениците”.
„На фона на спада за дестинации като Испания, Гърция и Кипър, за който в медиите се пише, че варира около 25%, при нас, в условията на криза, смятаме, че не се сбъднаха най-мрачните прогнози”, каза Иванова. „Оценката за сезона не трябва да бъде само във вътрешен план, а във връзка и с конкурентните дестинации. Очертава се чувствителен спад на туристите от основните пазари, каквито са германския, британския и скандинавския и нарастване на туристопотока от държави като Франция, Белгия, Холандия, Полша, Унгария, Румъния и Русия, въпреки трудностите по издаване на визи. Българските туристи също бележат ръст в Слънчев бряг”, уточни председателят на УС. И тази година най-много оплаквания от страна на туристите е имало във връзка с шумовата среда, таксиметровите услуги, чейнчбюрата, репатрирането на леки автомобили, транспортната схема и паркирането, уличната престъпност. От храната и напитките оплаквания почти няма, каза Елена Иванова. Такива, макар и рядко, има от обслужващия персонал, който заради ниското заплащане, се случва да има и ниска мотивация. Според Иванова има и един нов вид оплаквания, при който едни туристи се оплакват от други туристи в даден хотел. Това е в резултат от преструктурирането на туристопотока.
„Следващият сезон също ще бъде труден, но очакванията ми са по-скоро оптимистични. Оптимизмът ми идва оттам, че и в Германия и в Англия на правителствено равнище обявиха, че икономиките им вече са в процес на излизане от кризата. От 1 януари 2010 година ще отпаднат и визите за македонски и сръбски туристи. При договарянето с туроператорите за следващата година се отчита повишен интерес към дестинацията Слънчев бряг.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа