Янев: Да падне данъчната и осигурителната тайна за футболните клубове

Всички собственици президенти на футболни клубове да дадат съгласието, за премахване на данъчно осигурителната тайна, призовават членовете на парламентарната комисия за борба с корупция и НАП. Това съобщи председателят на комисията Яне Янев днес, след изслушване в комисията на председателя на НАП Красимир Стефанов, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Красимир Стефанов е дал информация, че 98 % от клубовете в А футболна група имат данъчно осигурителни проблеми. От НАП и от комисията дават на президентите и собствениците на клубове една седмица, за да подадат декларациите си, за отказ от данъчно осигурителната тайна. След този срок, комисията за борба с корупцията ще изиска от главна прокуратура информация за преписките и за хода на образуваните досъдебни производства по отношение на всички нарушители на данъчно осигурителните закони, в т.ч. и физически лица. Ако информацията събрана от комисията не е достатъчна, следващата стъпка е, да поканят за изслушване всички президенти на футболни клубове. В случай, че от футболните клубове откажат да подадат декларации в едноседмичен срок, и ако се стигне до изслушване, главният прокурор има нагласата да изпрати прокурори на заседанието на комисията, за да се предприемат следващи действия. Янев съобщи това, като се позова на днешния си разговор с главния прокурор.
Точните факти от проверката ще бъдат оповестени от НАП, след като се получат декларациите за съгласие да бъде свалена данъчно-осигурителната тайна, заяви председателят на НАП Красимир Стефанов.“Собствениците на клубове могат да изтъкнат правни договори и да откажат да предадат декларации, но тогава всеки ще си направи извод за причината , допълни Стефанов.
В публичното пространство се заговори за щети за държавата само от няколко футболни клуба, за около 8 млн. лв. Каква би била сумата, след като сега говорят за нарушения на 98 % на клубовете от А футболна група ? „Ако собствениците на клубове предоставят декларации, ще се види, че щетата за държавата е в пъти повече, от споменатите 8 млн.лв., отговори Стефанов. Той информира също, че в понеделник на среща на Националния координационен център, създаден между прокуратурата и НАП, ще бъдат разгледани ревизионните преписки, с всички доказателства. Тогава прокуратурата ще вземе решения какви действия да предприеме нататък, каза Стефанов. Председателят на комисията за борба с корупцията Яне Янев посочи, че заместник градският прокурор Роман Василев го е информирал, че от днес са започнали необходимите разследвания по този обществен рецидив, който 20 години вече е ненаказуем. Красимир Стефанов допълни, че за всички футболисти, за които е установено разминаване, между официални и неофициални доходи, ще се наложат ревизии като на физически лица. Той подчерта, че трябва да се знае, от всички граждани, че укриването на данъци е престъпление и прокуратурата е в правото си да действа.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа