Мартин Заимов: Против съм сближаването на Праматарски с Ковачки

Не одобрявам сближаването на Александър Праматарски с Христо Ковачки, заяви членът на Демократическата партия и общински съветник Мартин Заимов, специално за БГНЕС.
Той каза, че няма конфликт с председателя на партията, но това е принципното му становище, което е заявявал многократно. Мартин Заимов каза, че той продължава да е член на Демократическата партия и няма намерение да я напуска, защото това е партия с традиции, но според него е мъртва, заради въпросното сближаване със скандалния бизнесмен. Боли го, че организация с такава история е доведена до такова плачевно състояние. Заимов смята, че трябва да има форум на ДП, на който да се обсъди ситуацията й, но той все още не е свикан. Мартин Заимов каза, че той е политик, а не апаратчик и няма намерение да инициира свикването на такъв форум. Според Заимов неправилно е и празникът на партията да е на 5 октомври, когато в църквата „Св. Седмочисленици” ще се състои тържествен молебен по случай годишнината от обявяването на Независимостта на България и празника на Демократическата партия. Тази дата е свързана с промяната в календара, но според Заимов датата трябва да си бъде 22 септември, когато се отбелязва официално и празника на Независимостта на България. Мартин Заимов няма намерение да се кандидатира отново за кмет на София, а ще подкрепи обща дясна кандидатура, която би могла да бъде и на Йорданка Фандъкова.
БГНЕС припомня, че на 24 септември Софийски градски съд уважи внесеното мотивирано искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност за налагане на обезпечителни мерки, по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Христо Ковачки. Общата стойност на обезпеченото имущество е в размер на 143 411 811,44 лв., което е рекорд. Над 100 страници е обвинителният акт срещу Христо Ковачки, а материалите 350 тома, разясни градският прокурор на София Николай Кокинов дни преди това. В в средата на август зам. градският прокурор Божидар Джамбазов каза, че става дума за данъчни задължения в размер на 16 млн. лв. натрупани в 4 фирми на Ковачки между 2005 - 2008 г.Три от фирмите са ЕООД и една е ЕТ, поясни тогава Джамбазов. Прокурорът уточни, че законът предвижда редукция на наказанието, ако Ковачки погаси задълженията преди края на делото на първа инстанция. Споразумението също е вариант, който прокуратурата не изключва. Иначе го заплашва затвор между три и осем години поясни тогава Джамбазов. Мярката за неотклонение на Христо Ковачки не се промени, защото не е била нарушавана. На Христо Ковачки, Никифор Вангелов и други бе повдигнато и друго обвинение в началото на тази година. Тогава Ковачки получи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 300 хил. лв., която при обжалването бе намалена на 200 хил. лв., също рекорд като парична гаранция. Ковачки се опита безуспешно да влезе първо в Европейския, а после и на изборите на 5 юли в българския парламент. И в двата случая той подкрепяше открито партия Лидер. В края на миналата година се появиха и първите проблеми на Ковачки в неговите сръбски заводи. Работниците в заводите там започнаха стачки поради закъснението на заплатите им с няколко месеца. В сръбската преса се появиха и публикации за връзки на Ковачки с балканския наркобос Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа