Журналистката Богдана Лазарова разкрива каналите за антики на ДС

„Държавна сигурност и изчезналите съкровища“ е заглавието на втората книга с разследвания на журналистката Богдана Лазарова, съобщи репортер на БГНЕС.
Тя разкрива как са създадени каналите за антики на Държавна сигурност, кои партийни величия са се занимавали с иманярство и как това се преплита с висшите нива на шпионажа и с една от най-големите мистерии на България. Тя разказва за насилствената македонизация на България в периода 1946-48 г., за това какъв преврат е подготвял в страната ни британския шпионин Г. М. Димитров и за какво е съден, какво е носил нелегално на борда си сваленият от наши изтребители израелски самолет, кои български тайни пази Секретният архив на Русия, бил ли е Георги Марков бивш сътрудник на специалните служби и дали е убит от шофьор на ЦК на БКП, и как сребърно средновековно съкровище е изнесено от България по наркоканали от СИК.
Каналите за антики на Държавна сигурност и ролята на Людмила Живкова е първото разследване, с което започва книгата, а авторката, журналист в Дарик радио казва: „Припомням, че както и в първата книга „Афера”, така тук, по някои от темите е възможно да има развитие, но аз ги оставям във вида, в който са излъчени по радиото – включително и с датите на излъчване, което може да се обясни в предговор. Звуковите файлове с отделни изказвания, включени в разследването, са оставени във вид на вмъкнати в текста интервюта“.
Програмният директор на Дарик радио Константин Вълков казва: „Да направиш книга на база излъчени радиопредавания е занимание колкото интересно, толкова и опасно. Как ще «звучат» думите, когато не са чути, а написани? Къде ще бъде загубена или намерена ритмиката на речта, поемането на въздух, тишината, различните гласове? Кога звуците трябват да млъкнат, за да дадат път на написаното? И – впрочем – как ще свърши всичко? Ще бъде ли същото, както беше по радиото или дори ще бъде още по-хубаво, вглъбено, интересно, смешно, сериозно? Както се оказва, и то за втори пореден път, разследващият журналист от Дарик радио Богдана Лазарова знае отговорите на тези въпроси и знае как да «роди» писана дума от всеки изречен звук. Богдана жонглира еднакво добре с думите, независимо от средата, в която те са поставени“.
Сред важните теми в книгата е насилствена македонизация на 310 000 българи в Пиринския край. И за този процес, както и за всички събития от периода на червения терор, няма почти никакви документи, за него не може да се прочете в учебниците по история, а архивите на МВР от този период си остават секретни. В това разследване става въпрос за това кой е авторът на идеята за т.нар. Балканска федерация, как Москва я подшушва на българския министър председател и лидер на комунистите Георги Димитров, кой носи историческата отговорност за опита България да се раздели на три части и да се присъедини към Титова Югославия, как за това бяха насилствено вписани като македонци 310 000 българи, и какво се случи с онези 40 000, които отказаха. В разследването се разкрива за първи път какво свидетелстват за този насилствен етнически процес документите от личния архив на първия директор на Народната милиция след 1944 г., станал веднага след това министър на вътрешните работи Руси Христозов. За тях разказва синът му Георги Христозов.
Много е трудно да се прави разследваща журналистика по радиото, казва Богдана Лазарова, защото там няма изображение, а и не всички искат да говорят. Някои разследвания са доста нелицеприятни за тогавашните управляващи, твърди Лазарова, но следите могат да се проследят и до днес, особено на каналите за крадени антики. По думите й нейните разследвания се основават изключително на документи и ако в нещо не е сигурна, тя изрично го подчертава и оставя нещата с въпросителна. Премиерата на книгата е утре, 1 октомври от 17,30 часа в Гранд хотел „София“.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа