Проверка на ДАГ е открила нарушения в две горски стопанства

Проверка, разпоредена от председателя на Държавната агениця по горите Георги Костов от 8 септември т.г. е направена частична проверки в Държавните горски стопанства в Пещера и в Пазарджик, съобщават от ДАГ.
Проверките са били за ползването на дървесина и управлението на имуществото през периода 01.01.2007г . - 31.08.2009 г. По време на проверките са установени осем нарушения в горското стопанство в Пещера. Допуснато е транспортиране на незаплатена дървесина в нарушение със Закона за горите. Към момента на проверките, задълженията на фирми към стопанството за получена дървесина са на стойност от над 165 хил. лв, от които 163 809 лв. - на „Сокола" АД. През разглеждания период дружество е постоянен длъжник на държавното горско стопанство и въпреки това е продължавало кредитирането му с дървесина, по разпореждане на директора на стопанството, се твърди в доклада.
През 2007 и 2008 година са добити значително по-големи количества дървесина от възобновителни сечи спрямо предвиденото средногодишно ползване по лесоустройствен проект, в нарушение на чл. 60 от Закона за горите. В проверените на терена насаждения е установено непочистено сечище, добита и неизвозена дървесина, висока сеч в нарушение на чл. 93, ал.1 от ППЗГ , налична на временните складове иглолистна и широколистна дървесина, която предвид забавената реализация е започнала да губи строителните си качества. Това причинява загуби на стопанството. При приемането на добитата дървесина от страна на горското стопанство не се спазва Заповед за измерване на коефициент на плътност за превръщането на пространствени в плътни кубически метри, а се ползва коефициент 0.46. В един от подотделите през 2008 година е проведена сеч - постепенна окончателна фаза, от ЕТ „Сунай Шишек", а добитата дървесина е спечелена от „Сокола" АД. Добита е по-малко едра строителна дървесина спрямо предвиденото при маркирането, а е отчетено по-голямо количество. Почивните станции към ДГС Пещера не се охраняват. Има разбити врати. Кухненският бокс е разбит, а инвентарът - разграбен. В някои от стаите инвентарът е негоден за ползване. В почивната станция „Атолука” има настанени лица без наличие на правно основание за това.
Директорът на Държавното горско стопанство в Пещера не е спазил разпоредбите на чл.5, т.З от Устройствения правилник на ДАГ, както и чл. 11, т. 5 от договора за управление и еднолично е взел решение да разпореждане със служебните автомобили, е установила проверката.
В Държавното горско стопанство в Пазарджик инспекторите са констатирали, че при приемането на добитата дървесина от страна на Държавното горско стопанство не се спазва Заповед за измерване на коефициент на плътност за превръщането на пространствени в плътни кубически метри, а се ползва коефициент 0.46 дори при приемането на иглолистна дървесина.
Предвид установените нарушения, Държавна агенция по горите предприе необходимите действия за търсене на административна и наказателна отговорност на виновните длъжностни лица, се казва в доклада на инспекторите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа