ФБР: България е надежден и предвидим партньор, на който може да се разчита

Оценката е на представители на ФБР при проведената вчера поредица от срещи с българската делегация, водена от вицепремиера и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Поредица от срещи във Федералното бюро за разследване е провела вчера българската делегация, която е на работна визита в САЩ. Българските гости били запознати в детайли с различни аспекти от дейността на Бюрото и най-вече в областта на противодействието на организираната престъпност, престъпленията във финансово-кредитната система и противодействие на корупцията. Отделено е специално внимание на дейността и функционалните задължения на Дирекция „Инспекторат” на ФБР. Ръководителите на отделните звена представили най-добрите практики в съответните области, както и трудностите, с които американската правоохранителна система и в частност ФБР се сблъсква.
По-късно през деня министър Цветанов се е срещнал със заместник-директора на ФБР Джон Пистъл, който има 26-годишен стаж в правоохранителната сфера и понастоящем заема най-високата професионална длъжност във ФБР. По време на срещата, протекла в изключително приятелски и конструктивен тон, са обсъждани възможности за по-тясно сътрудничество в областта на противодействието на организираната престъпност и корупцията в България и региона. Домакините са дали висока оценка за България като надежден и предвидим партньор, на който може да се разчита. Специално е подчертана ролята на нашата страна в SECI, както и в други регионални правоохранителни програми. Г-н Пистъл посочил, че досега нито едно българско правителство не е предприемало посещение в правоохранителната общност на САЩ толкова скоро след учредяването му. Според него, това е ясен знак за волята и решимостта на новото правителство да води борба с различните видове престъпления. Той е изразил задоволство от съществуващите нива на оперативно сътрудничество и е обърнал специално внимание на успехите в областта на престъпленията в Интернет пространството и киберсигурността. В хода на разговорите е договорено да се засили обучението на служители от МВР в американски правоохранителни академии и квалификационни курсове, като се използва и натрупаният опит в МВР по отношение на противодействието на престъпленията в Интернет и фалшивите парични средства. Зам.-директорът е изразил мнението, че повишаването на квалификацията и уменията на служителите би трябвало да е приоритет за всяка една модерна правоохранителна служба. Чрез него министър Цветанов е отправил покана директорът на ФБР Робърт Мюлър ІІІ да посети нашата страна в удобно за него време през идната година.
По-късно през деня българската делегация е посетила и поднесла венец на Мемориала на загиналите служители от правоохранителната общност на САЩ. /В гранитните стени на паметника са гравирани имената на 18 600 служители на реда, загинали при изпълнение на служебния си дълг от 1893 г. до наши дни./ Директорът на мемориала Крейг Флойд е изразил дълбока благодарност на България за почитта, която отдава към загиналите американски полицаи.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа