Кризата в имотния сектор забавя темпо

Все по-рядко продавачите променят цената на обявените имоти в посока надолу, а цените на имотите в по-големите градове отбелязват все по-малък спад.
Цените на имотите в София през последните месеци отбелязват по-малки темпове на спад, сочат данни на сайта за недвижими имоти www.topimoti.bg. Ако през месец февруари в столицата имотите с намалени цени бяха 6.88% от всички оферти в базата данни на портала, то за изминалия месец август те са едва 3.84%.
Тази тенденция за намаляване на обявите с паднали цени е постоянна от месец май, откогато започна да се отчита намаляване на броя на офертите с понижени цени. Забавянето на кризата се забелязва и ако сравним спада в средните офертни цени за София, които през месец май спрямо април са били с 2.8% по-ниски. През месец юни спрямо май са намалели с 1.9% а през месец юли са били с 1.6% занижени в сравнение с месец май. Осезателна е обаче промяната в края на август, когато промяната на цените спрямо предходния месец и била едва 0.6%.
Подобна е тенденцията и в други големи градове, като Варна, Бургас и Пловдив, където също се забелязва спад на офертите с намалени цени, въпреки че и в трите града в процентно отношение са са повече от тези в София. Тези данни до голяма степен са логични, като се има предвид, че голяма част от инвестиционните компании намалиха цените на обектите си до нива близки до минимално възможните продажни цени, коментират от специализирания сайт. Положителен ефект върху пазара на имоти оказа и политиката на малка част от банките, които отвориха портфейлите си за ипотечни кредити и макар и при по-тежки условия финансират имоти главно ново строителство с разрешение за ползване. Въпреки всичко това обаче, инвестиционните компании все още изпитват сериозни затруднения с продажбата на обектите си.
Предприемачи по Черноморието споделят, че разчитат основно на купувачи от Русия. Те обаче често търсят завършени и дори обзаведени апартаменти на първа линия или в голяма близост до плажната ивица. Прогнозите на topimoti.bg са, че спадът на цените на имотите в България през следващите 4 до 5 месеца ще става с все по-малки темпове, след което ще станем свидетели на дъното на кризата в имотния сектор.

/dir.bg/

Станете почитател на Класа