Работата по енергийните проекти продължава в открит диалог, прагматичност и взаимна изгода

България и Русия продължават работата по три мащабни енергийни проекта - газопроводът "Южен поток", АЕЦ"Белене" и петролопроводът Бургас - Александруполис в условията на открит диалог и търсене на взаимна изгода за двете страни, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
За това се договориха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко, който бе на еднодневно посещение в България по покана на българския си колега. „Тази среща беше част от необходимия подход към работата по големите енергийни проекти, които трябва да се основават на прозрачност, ясна юридическа и икономическа основа, както и ясна структура на финансиране”, заяви министър Трайков. Ще бъдат създадени две съвместни работни групи, които паралелно ще подготвят споразумението по проектната компания и насоките за търга за предпроектно проучване, в което трябва да се установи точно откъде ще минава тръбата и колко ще струва целият проект. По време на срещата руският енергиен министър ясно заяви, че руската страна не разглежда участието на България в проекта „Набуко” като несъвместима с работата по проекта „Южен поток“, съобщи още Трайков.
По отношение на АЕЦ „Белене” двете страни изразиха обща позиция за това, че досега проектът се е водил по начин, който не съответства на най-добрите практики за управление на проекти и има нужда от ясна и прозрачна структура за финансиране. Министър Шматко заяви, че Русия разглежда Белене като европейски проект, в който участват Русия, две европейски държави (Франция и Германия като доставчици) и България. Той подкрепи желанието на българската страна за извършване на финансов и юридически одит на договореностите, които са били подписани до момента. "Започваме работа отсега и в края ще решим какъв процент участие да задържи България в проекта "Белене" и какъв ще се предложи на заинтересовани инвеститори. Руските компании няма да бъдат дискриминирани," каза Трайков.
По време на разговорите бяха разгледани важни аспекти от реализацията на петролопровода „Бургас – Александруполис”, свързани най-вече свързани с оценка на екологичния риск. Руската страна се ангажира да работи за пълното изясняване на всички подробности по проекта, за да се убеди българското общество в безопасността на този проект.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа