Общините ще плащат такса за тон депониран отпадък

Обсъжда се въвеждането на такса за тон депониран отпадък, която общините ще плащат, заяви министърът на екологията Нона Караджова, предаде репортер на БГНЕС.
Парите от таксата ще остават в общините, но ще бъдат блокирани като резерв. Целта е да се намали количеството отпадък в депата, както и да се стимулира изграждането на пречиствателни инсталации и инвестиции за усвояване на боклука, каза още министърът на МОСВ. „Парите за тази такса ще дойдат от нас, няма кой да ги плати”, каза Нона Караджова. Но това не означава увеличаване на данъка за такса смет, защото ще се стимулират общините да въведат компостиращи и сепариращи инсталации – това са продукти, които се продават, допълни Караджова.
Общините имат резерв да направят по-добър избор на оператори, които сметоизвозват и депонират отпадъци. Таксите и разходите на различните общини за тази дейност се различават в пъти при едно и също разположение на населението и местата на залесеност на депата. „Не се избират най-добрите оператори с най-добрите цени”, категорична бе Караджова. В най-скоро време тя ще предложи на Министерския съвет да одобри отпадането на няколко режима. Сред тях е съгласувателния режим по Закона за горите, при които МОСВ трябва да дава становище за разполагане на инфраструктура на телекомуникациите в горски масиви. Другият режим е по концесиите, които общините дават за отдаване на своя инфраструктура. Ще отпадне и разрешителния режим за търговски дружества, които извършват хидрогеоложки проучвания, защото се дублира с МРРБ. Министър Караджова каза, че таксата за използване на геотермални извори за отопление е много висока и така не се стимулира екологичната енергия, допълни още тя.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа