Георги Първанов: България закъсня с мерките срещу кризата

Идеята за този доклад се роди преди 10 месеца при едно мое посещение в Българската академия за науките. С неговото изготвяне се опитахме да преодолеем слабостите към българската наука, които ни съпътстваха по време на прехода, заяви президентът Георги Първанов във встъпителното си слово при представянето на доклада:„Световната финансово-икономическа криза и България” - икономически доклад за президента, предаде репортер на БГНЕС.
Той посочи, че институциите имат нужда от повече от един труд за причините и генезиса на кризата. Първанов смята, че България не е реагирала на време на задаващата се икономическа криза, но добави, че същото може да се каже за нашите западни партньори. Държавният глава подчерта, че подготовката на един доклад не означава, че той трябва непременно да отразява възгледите на неговия поръчител. А дали ще бъде реализиран този доклад, решавам аз – президентът, заяви Първанов. Той подчерта, че целта на доклада е да предизвика дискусия , която да очертае различията и едновременно с това да помогне за консолидацията на българската позиция относно кризата.
Докладът е част от една разгоряла се дискусия през последните дни, заяви президентът имайки предвид коментарите направени от членове на правителството след представянето на документа. Той заяви, че дискусията е ускорила появата на правителственият план за действие. Ясно е, че кризисния процес у нас се развива като резултат от световна криза, но недостатъкът е липсата на анализ, как се развива тази криза в българските условия, нейната специфика, как се развива тя в отделните сектори и как се отразява на регионите в страната. Анализът на гореизброените фактори ще ни помогне да разберем, дали сме стигнали дъното на кризата, заяви президента. Той се спря и на проблема с балансирания бюджет, като зададе реторично въпроса: Когато даваме подкрепа на идеята за балансиран бюджет, до колко това е антикризисна мярка? Каква ще е социалната цена на балансирания бюджет за образованието и здравеопазването? „Моето впечатление е, че при западните партньори на този етап от преодоляването на кризата, акцентът сега е поставен на социалните въпроси”, заяви той. Президентът завърши встъпителното си слово, като заяви, че е подкрепял и ще подкрепя непопулярните мерки на правителството, независимо от коя партия са представени те, но стига тези мерки да са оправдани. Докладът и дебатът днес не е алтернатива, а стремеж към консолидиране на позицията, коментира той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа