Химическата индустрия не подкрепя замразяването на минималните осигурителни доходи

Федералният координационен съвет на НФТ „Химия и индустрия” – КНСБ не подкрепя позицията на председателя на Българската камара за химическа промишленост (БКХП) инж. Силвия Несторова за замразяване на минималните осигурителни доходи през 2010 година, съобщават от пресцентъра на КНСБ.
В писмо, изпратено до председателя на БКХП и с копие до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, от синдиката трърдят, че отправените предложения и препоръки от страна на Силвия Несторова за активен диалог в антикризисните действия от началото на годината, са допринесли за овладяването на ситуацията в редица предприятия, постигнат е ръст на средните осигурителни доходи в тези икономически дейности, но въпреки това са уволнени над 5 хиляди работници и служители. Според КНСБ, секторът е единствен в индустрията без договорени минимални параметри за колективните договори, поради което ръстът на минималните осигурителни доходи остава естествената рамка за договаряне в предприятията.
От НФТ „Химия и индустрия” – КНСБ имат готовност да изразят аргументите си, ако има реални преговори за договаряне на минималните осигурителни доходи, се посочва още в писмото.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа