Правителството обсъди краткосрочна антикризисна програма

Правителството разгледа програма с краткосрочни (за деветмесечен период) икономически мерки за възстановяване на българската икономика, съобщиха от Правителствената информационна служба.
На пресконференция след заседанието на кабинета днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщиха, че документът е изпратен в Народното събрание за допълнителни обсъждания. Той ще бъде приет от кабинета следващата седмица, след което ще бъде представен и в Европейската комисия. „Новото правителство е работещо и това е разликата с предишния кабинет. Този факт трябва да се види от европейските ни партньори”, каза Симеон Дянков.
В документа са включени 82 мерки, структурирани в осем части. В частта „Устойчивост на макроикономическата система” се предвижда поддържане на балансиран бюджет за тази година и активизиране на дейността на България по присъединяването към механизма ЕRМ-2. В частта „Устойчивост на финансовата система” е разписано намаляване на неефективните разходи в структурите на държавния бюджет с 15 на сто, запазване на единната ставка на ДДС от 20 на сто, осигуряване на взаимен достъп до информационните системи на митниците и на НАП. Третата част от мерките е свързана с подобряване на бизнес средата, четвъртата - с активизиране на аграрното производство. Вицепремиерът Дянков добави, че в краткосрочните икономически мерки подробно са посочени инфраструктурните проекти, които ще бъдат осъществени през този период. За първи път е включен анализ и за инфраструктурните проекти в областта на екологията. Другите части от програмата са свързани със стимулиране на заетостта и социалното подпомагане, развитие на икономика, основана на знанието, ефективно управление на средствата от еврофондовете.
В документа са интегрирани 32-те мерки, одобрени вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ще продължат обсъжданията в работната група към НСТС на още мерки, за които досега не е постигнато съгласие между социалните партньори, съобщи министър Младенов. Той изрази задоволството си от съвместната работа в тристранния формат и в отрасловите съвети към всяко министерство, както и от областните съвети за тристранно сътрудничество, ръководени от областните управители. Така социалният диалог се води на много нива, което гарантира добри резултати, допълни министър Младенов. Той съобщи, че следващата седмица свиква два консултативни съвета - за обсъждане на пенсионната реформа и перспективите за развитие на пенсионния модел, както и за квалификацията на работната ръка. По думите на министър Младенов има пълно несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда, затова правителството ще положи нужните усилия, за да създаде основите на дългосрочни политики в това направление.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа