Кметове на протест, искат запознанство с областния управител

Седемте кметове на общините в Кърджалийско декларираха протеста си пред медиите, който е по повод липсата на координация и диалог между местните и регионалните власти, както и заради факта, че новият областен управител не се е срещнал с тях дори само опознавателно, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.
Кметовете призовават експертите на областната администрация и съответните контролни органи да проверят всеки кметски акт. "Крайно време е местните и регионалните власти да започнат координирани действия, все още няма никакъв синхрон, проблемите са твърде много, а до момента ние дори официално не се познаваме с губернатора Иванка Таушанова". Това заяви оторизираният за говорител на групата, градоначалникът на Кърджали инж. Хасан Азис на следобедната среща днес в собствената си приемна. Той подчерта, че не е сформиран и Областният съвет за развитие, на който биха могли да се поставят и обсъждат нерешените въпроси на общините. "Притеснени сме, че областната управа води политика на внушението, в която обвиненията предхождат проверките, а това не е държавническо поведение, това е в графата популизъм", посочи Азис. Основната тревога на общинските управленци е породена от множеството блокирани и спрени проекти от „жизнено-важно значение”, като водоснабдяване на групи селища, изграждане или подмяна на водопроводни мрежи, пътища и др. Според кметовете така дейността на общините се торпилира, те са в невъзможност да си върнат инвестираните в подготовката на проектите милиони левове, а и са принудени да стоят „с вързани ръце”. „Нека най-после контролните органи да си извършат проверките, както всяка година. Но да се правят внушения за една или друга виновност, от това губим всички, а останалото е популизъм. Няма как да стане кметът незаконосъобразно да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка, без да е имало решение на Общинския съвет. И това да се твърди от държавен орган – аз няма да си послужа с онова определение, казано от министър Дянков по друг повод вчера. От нас не са искани нито писмени обяснения, нито документация за проверка. Това вече е внушение за виновност преди вината да е доказана, при това внушения с неистинни твърдения”. Така кметът на Кърджали Хасан Азис намекна за „малоумието” на новия областен управител Таушанова, както и за склонността й да клевети безпочвено.
Кметовете изразиха силна тревога и от забавения с повече от 2 г. старт на изграждането на регионалното депо за отпадъци. Само през август и септември през квартал „Гледка” към старото сметище край Кърджали са преминали над 1 100 камиона с товари между 20 и 30 тона битови отпадъци. Проектът за депото се финансира по програма ИСПА и предвижда депонирането на боклука от 7-те Кърджалийски общини и на този от хасковската Ивайловград. Вече обаче камионите с отпадъците от 3 общини тормозят жителите на квартала, които изградиха инициативен комитет за ограничаване движението на боклука. През следващите месеци се очаква двойно по-засилен трафик на сметоизвозващи автомобили, което според градоначалниците ще взриви напрежението. Проект за изграждане на околовръстен път има отпреди 2 години, по този въпрос обаче областният управител Таушанова не е предприела мерки. Ако тя в близките дни не ни покани на сладко кафе, ще трябва да изпие с нас горчива чаша на 25 септември в кметството в Кърджали, обявиха днес пренебрегнатите властници.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа