Янев разкри подмяната на вота в Турция

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев оповести данни за подмята на вота от 5 юли в Турция, предаде репортер на БГНЕС.
Янев представи пред медиите протоколи, в които ясно личат злоупотребите. В протокол 324600 секция 218 в община Османгаази е записано, че реално пуснатите бюлетини са 1390. На стр. 2 на протокола е записано обаче, че за ДПС са гласували 1395. В протокол 324600 в секция 151 броят на избирателите в общия и допълнителния списък е 1634. Толкова е и броят в основния списък. Според протокола толкова са и намерените в избирателните кутии бюлетини, като 1624 от тях са за ДПС. Няма нито един правилно попълнен списък. При съставянето на нито един протокол не е участвал български гражданин. БГНЕС припомня, че Яне Янев поиска Конституционния съд да направи проверка на 123-те секции, в които се гласуваше в Турция по време на изминалите парламентарни избори веднага след като станаха ясни резултатите от вота. Тогава РЗС призова към касиране, ако нарушенията се докажат, а съдът да обяви за незаконен избора на седем депутати от ДПС. От партията обясниха, че секциите в съседната страна са донесли 95 000 гласа, но изразиха съмнение, че заявленията не са реални, а имало и хора, използвали правото си на вот неколкократно.
И най-простите изчисления сочат, че около 130 души са гласували в една секция и то само за час – по трима/четирима на минута. Почти всичките 120 протоколи съдържат фалшиви данни или неточности, а неграмотността, както казва Янев е невероятна. Той се учудва, че парламентарната комисия, която се занимава с изборите не е имала нито едно заседание досега и не си е свършила работата. За нарушенията от РЗС обвиняват пряко бившия заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, в чийто ресор беше организацията на вота зад граница. „За наказание президентът го изпраща посланик и то в Лондон, а не в някоя африканска държава”, казват още от РЗС.
Политическият съвет на партията ще изпрати искане Министерството до външните работи да предостави и избирателните списъци, защото са убедени, че са фалшиви, както и тези протоколи. Янев иска този път Конституционния съд да наеме вещи лица и добре подготвени специалисти за цялостна експертиза не само за изборните резултати за това Народно събрание, а и по принцип, защото се поставя под съмнение легитимността на ДПС. Под въпрос е и дали от партията на Доган умишлено и с организирани престъпни групи не са заставяли хора да упражняват правото си на вот. Съдът трябва и най-накрая да се произнесе по казуса дали ДПС не е противоконституционна. "Настояваме Конституционният съд да стигне до решение за касиране най-малко на 7 депутатски мандата”, подчерта Янев. Той се надява, че „огромна част от българския народ няма да остане наблюдател на тези процеси и ще се стигне от масови прояви, защото суверенът не е изпратил всичките тези 240 депутати в Парламента”. За всичко това от РЗС ще информират по подходящ начин европейските институции, но няма да сезират европейските съдилища, докато българският съд не вземе решение. „Ако Конституционният съд вземе решение в противоречие с Конституцията си запазваме правото да предприемем и други действия”, предупреди Янев. Тази седмица той ще подаде нов сигнал до главния прокурор и ще иска да се снемат обяснения на всички членове на секционните комисии в Турция за липсващата или „сгрешена” информация. Често в протоколите липсва разпределение на подадените гласове по партии, които обаче присъстват в документацията на ЦИК. Разминаванията между данните от ЦИК и в протоколите са драстични. „Не вярвам при тези документи Конституционният съд да не се произнесе”, коментира Янев, отчитайки, че за първи път от 20 години съдът допусна с определение да се гледа дело за касиране на мандати. Лидерът на българските консерватори е категоричен, че ако някой си позволи да въздейства върху съда ще бъде прецедент, към който няма да остане свидетел. Стана ясно, че всичко, случило се в Турция, е станало със съдействието на Тройната коалиция. Освен неграмотност има и фалшификации, от които личи, че са трайна практика от момента в който е разрешено да се гласува в Турция, каза още лидерът на РЗС Яне Янев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа