Иво Маринов: Туристическият сезон е труден и навсякъде има спадове

Тази година туристическият сезон е труден и навсякъде има спадове. Това заяви във Варна зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
По думите му най-силно това се отразява на хотелите от по-нисък клас звезди, докато при висококатегоризираните обекти това почти не се усеща. Маринов допълни, че „спасяването” на сезона се дължи най-вече на румънските и българските туристи. Той коментира и липсата на самостоятелно министерство на туризма с думите „Туризмът формира около 13% от БВП на България”, но няма драма в това, че не бе създадено министерство на туризма и този бранш е неразделна част от цялото министерство. Министър Маринов заяви още, че за първи път в парламента е създадена комисия, която включва туризма. Предстои да се напрани туристическо райониране на България, съобщи той и допълни, че този тип райониране няма да съвпадне с едминистративното. Министър Маринов каза още, че това се налага, за да се подобри туристическият продукт и чрез него България да се явява на международните туристически борси.
По думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма регионите ще бъдат инструмент за управлението на дестинациите и ще бъдат връзка между бизнеса, общините и държавата. Той допълни още, че районирането ще се извърши на база географски продукт, като по всяка вероятност страната ще бъде разделена на 8 или 9 региона. „Всички знаем проблемите в туризма и те не са изненада за никой”, каза Маринов. Според него основните проблеми са пътната инфраструктура, инжинерната инфраструктура, концесионирането на плажовете, начина на издаване на визи за руснаци, както и недостатъчните средства за национална и общинска реклама. Той каза още, че се работи за създаване на антикризистни мерки за бранша. Маринов не изключи България да се превърне в притегателен център за руски туристи любители на хазарта. Но допълни, че не може да се говори за преференции, тъй като има Закон за инвестициите, където ясно е записано кой има право на преференции. Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви, че ще проучи щателно проблемът с отказа на някой туроператори да връщат пари на хората, които са резервирали почивки в Турция за този уикенд, но заради наводненията в южната ни съседка те са се отказали да пътуват. Маринов съобщи още, че по повод трагедията с нашите сънародници в Охридското езеро в момента се издава електронен регистър за туроператорите, който ще бъде в помощ на Министерството на транспорта и на Министерството на външните работи.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа