Фандъкова: В България институциите не си говорят

В България все още институциите не говорят помежду си. Желанието на нашето правителство е това да се промени, а това вече е гаранция за успех, заяви министърът на образованието Йорданка Фандъкова, на семинар на научните изследвания, предаде репортер на БГНЕС.
Тя възприе констатацията на представителя на Световната банка у нас Флориан Фихтл, че в България отсъства подход при разработването на правителствени стратегии в областта на науката. „Всеки има успехи, всеки учен може да се похвали с постижения, но нещо се къса, неща липсва“, коментира просветният ни министър. Идеята на Флориън Фихтл - създаването на координационен механизъм, вероятно ще се осъществи, чрез създаването на единен консултативен съвет по време на дискусията Фандъкова призна и за затруднената комуникация между ведомството й и другите институции. Тя поиска от българските учени още малко време, предвид започването и на новата учебна и академична година, като подчерта, че е министър едва от месец.
На пресконференция след семинара ръководството на Министерството на образованието, младежта и науката очерта някои от основните проблеми не само при науката, но и при висшето образование. Фандъкова признава, че страната ни наистина има кадри, но не всички сме доволни от качеството на образованието им. В този смисъл висшето образование се нуждае от специална промяна. След като изпуснахме момента да поискаме своя рамкова програма за наука, на преден план у нас изниква въпросът как да се реши проблемът с малкото финансиране, което идва от частния сектор. По думите на акад. Никола Съботинов, председател на БАН, фирмите в България, които създават конкурентен продукт нямат големи финансови възможности. Затова те търсят сигурност и трудно рискуват. Затова и не проявяват сериозни инициативи за финансирането на иновации. Според зам.-министър Сергей Игнатов, проблеми създава и израстването на академичния състав, защото е бюрократично претоварено. В момента у нас всички университети се акредитират и следователно финансират по единни критерии, макар да са съвършено различни. Крайно време е научната общност да поиска децентрализация на това - да се създадат различни по сила звена, които да получават различно финансиране. „Надушвам, че и обществото е узряло за една такава промяна”, коментира Игнатов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа