Върховна административна прокуратура образува преписки и проверки по повод трагичния инцидент в Охридското езеро

Във връзка с трагичния инцидент с български туристи на Охридското езеро и твърденията в медиите за възможността и у нас да има случаи на нарушаване изискванията за безопасност на плавателните средства извършващи превоз на пътници, както и за неспазване на условията и правилата за извършване на туристическа дейност, Върховна административна прокуратура образува преписки и възложи проверки за законност, съобщиха от институцията.
Те са, както следва:
І. На Държавната агенция по туризма и Комисията за защита на потребителите по спазване на Закона за туризма и свързаните с него подзаконови нормативни актове. Предмет на проверките са всички лица, които извършват туроператорска или туристическа агентска дейност на територията на Република България. Указано е спрямо туроператори и туристически агенции, които не спазват нормативните изисквания, да бъдат предприети действия за заличаване на регистрацията им, при условията на Закона за туризма.
ІІ. На Министъра на околната среда и водите и Изпълнителна агенция “Морска администрация” по спазването на Закона за водите, Кодекса за търговско корабоплаване, Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България и подзаконовите нормативни актове към тях. В обхвата на проверката са всички плавателни средства превозващи хора по реки, язовири и море. Дадени са указания на проверяващите да се обърне специално внимание на колективните и индивидуалните средства за защита в плавателните средства превозващи хора, както и на техническото състояние и изправността на плавателните съдове. В хода на горепосочените проверки прокуратурата ще проверява и извършваната дейност на контролните органи, които отговарят за спазване на законодателството в тази насока. При констатиране на данни за престъпление от общ характер е разпоредено незабавно да се сезират прокуратурите по места и за това да се уведоми Върховна административна прокуратура.
За резултатите от извършените проверки, които ще приключат в края на месец октомври, обществеността ще бъде уведомена своевременно, заявяват от прокуратурата.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа