Георги Гемеджиев е новият директор на "Егида"

На днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС) одобри промените в състава на съвета на директорите на „Егида- София ЕАД“, според които сегашният изпълнителен директор Момчил Ямахов се сменя с Георги Гемеджиев, предаде репортер на БГНЕС.
По време на обсъждането на точката, възникна спор между общинските съветници за ефективността на общинското предприятие и евентуалното му закриване. СОС днес прие и промени в състава на ръководствата на постоянните комисии на съвета и в съставите на Надзорния съвет на Общинската агенция за приватизация и на съвета за управление на общинския приватизационен фонд. Промените се наложиха във връзка с назначаването на новите общински съветници Таня Въжарова Кръстина Галова, които днес положиха клетва. Те заемат местата на Данаил Кирилов който вече е областен управител на София град и Иво Маринов който стана зам. министър на икономиката енергетика и туризма. Общинските съветници одобриха и документите за възлагане на обществените поръчки, които са неразделна част от проекта „Интегрирана система от съоръжения, за третиране на битовите отпадъци в Столична община“. Проектът предвижда изграждане на завод за механично-биологично третиране на отпадъци на площадка „Цадината“, с.Яна, който ще е с капацитет 410 хил.тона, депо за обезвреждане на остатъчните отпадъци от завода, което е с капацитет 104 х. тона годишно. В рамките на проекта ще бъде изградена инсталация за компостиране на зелени и хранителни отпадъци на площадка „Хан Богров“, до с.Д. Богров, където ще бъдат преработвани близо 20 х тона отпадъци годишно и още толкова биотпадъци. Проектът е на обща стойност 183 млн.евро, от които малко над 81 млн.евро ще бъдат осигурени по ОП Околна среда, а останалите ще бъдат предоставени от Държавния бюджет.
СО продължава да преговаря с Европейската инвестиционна банка за съфинансиране на проекта с 52 млн.евро. Председателят на общинския съвет Андрей Иванов заяви, че досега борда на директорите на Егида като цяло не е работил изпълнителният му директор, почти еднолично е взимал решение за дейността на дружеството. Ако бъде решено да се създаде общинска полиция в София, тя само ще работи съвместно с общинското охранително дружество, но няма да изземе функциите му, заяви Иванов. Към момента общината е сключила договори с други охранителни фирми, които са за срок от 1 година-време за което, ако бъде създадена общинската полиция може да заработи. Според общинският съветник Росен Малинов, фирма „Егида“ е с най-малко забележки от фирмите , които охраняват общинските училища. През лятото са проверени почти всички столични райони за фирмите , които извършват тази дейност и имат констатирани нарушения и вече са взети мерки за тяхното отстраняване, обясни той. Той припомни, че капацитетът на „Егида“ е значително по-малък през последните години, поради факта, че общинското дружество загуби тръжните процедури по някои обекти. Според него причина за това е че „Егида осигурява своите подчинени на реалните суми които получават, а нейните конкуренти декларират значително занижени суми за заплащания.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа