Велчев: Ще бъдат привлечени към наказателна отговорност длъжностни лица, включително министри

„Действително има дела, които са стигнали до онази фаза на тяхното разследване, в които предстои привличането на обвиняеми. Тези лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и тогава ще съобщим техните имена. Става дума за отговорни длъжностни лица, включително и министри, които според нас са из извършили престъпление“, заяви главният прокурор Борис Велчев в предаването „На четири очи“ по Нова телевизия.
В близките дни това ще се случи, добави той. Не трябва да се носи наказателно отговорност за политика, заяви категорично главният прокурор. Той, определи като цинични заменките, извършвани по времето на предишното правителство. Има и незаконосъобразни заменки, за тях ще бъде търсена отговорност, обясни Велчев, но „корупцията понякога е в самото законодателство“. В последния доклад на Европейската комисия се споменава, че напредъкът на страната в противодействието организираната престъпност се дължи на отделни играчи в прокуратурата, които трябва да бъдат подкрепяни. Сред тях са Маргарита Попова и още много други, обясни Велчев. Според него всеки закон за амнистията поражда определени съмнения. „Мисля че последния не е бил целенасочено измислен, за да предпази от наказателна отговорност предишния кабинет“, допълни той. Не може да се накаже икономическата престъпност сега със закон от 1969г, защитаващ социалистическата собственост. Според Велчев доклад на ДАНС за корумпирани министри от предишния кабинет няма. Визирайки изявленията на вече бившия ръководител на контраразузнаването ДАНС, който обвини хора от агенцията, че служат на чуждо контраразузнаване, той призова всички, които разполагат с информация доброволно да я предоставят на прокуратура, вместо да я изнасят в медиите и да очакват тя да се самосезира. В прокуратурата към момента няма подобен сигнал. Не познавам разработката „Галерия“, не може да се разкрива информация събрана със специални разузнавателни средства без законово основание за това. Затова съм против разсекретяването. Никой от прокуратурата не се занимава с тази разработка.
Ако сега прокуратурата прекрати някое от производствата, ще възникне съмнение, затова нека да има съдебен контрол над актовете на прокуратурата, заяви главният прокурор Борис Велчев. Лов на вещици няма, но ако някъде в държавата има вещици, те трябва да бъдат хванати, смята той. Съвсем естествено е новите министри да искат да започнат на чисто. Не искам да се смята, че в България е започнал лов на вещици, каза още Борис Велчев. Той обясни, че прокуратурата ще разглежда много внимателно всеки сигнал и всички факти, които представят новите министри. Иска ми се те да си дават сметка за всичко, което правят, защото, ако сега изнасят сигнали за бившите министри, след време опозицията ще изнася за тях, каза Борис Велчев. Неуместно е да се очаква, че всички проблеми в България могат да се решат с усилията на прокуратурата, обясни още главният прокурор. Според него резултатите на прокуратурата са важни, но не трябва да се мисли, че само прокуратурата, полицията и ДАНС могат да решат проблемите на обществото. Правилата биха могли да бъдат усъвършенствани, но нямам навика да се оправдавам със закони, каза главният прокурор.
Общ интерес на България и Македония е да намерим кой е виновен и той да понесе съответната отговорност за трагедията в Охридското езеро, заяви главният прокурор Борис Велчев. „Нашата цел е обективната истина“, подчерта той. Главният прокурор каза, че не сме се договорили за съвместно разследване с македонската страна, но ни предстои съвместна работа - обмяната на доказателства и информация между двете държави по случая. Велчев заяви, че в Македония в момента се намира Георги Илиев, ръководител на отдел “Разследване на тежки аварии и катастрофи” в Национална следствена служба. Утре за съседката ни ще замине и заместник-главният прокурор Камен Ситнилски. Главният прокурор не изключи и възможността за човешка грешка за трагедията с потъналия кораб, освен вече съществуващите версии. На въпрос какво знае прокуратурата по случая, Велчев заяви: „Това, което всички знаем с малко допълнителни факти“. Той отбеляза, че на близките на загиналите при трагедията с потъналия вчера в Охридското езеро кораб „Илинден“ им „предстои още едно изпитание - да разпознаят телата“.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа