Висока степен на защита в новите документи за самоличност

МВР ще заложи на една от най-високите степени за защита и сигурност при изготвянето на новите паспорти и шофьорски книжки с биометрични данни. Това каза вчера зам. вътрешният министър Веселин Вучков, който представи законопроекта на кабинета за изменение и допълнение на Закона за българските документи за самоличност пред народните представители от комисията по европейските въпроси.
По думите на Вучков защитата ще бъде над средноевропейските стандарти за сигурност. Предвижда се още всеки да може да се легитимира само с шофьорска книжка, а не както досега – само срещу представяне на паспорт или лична карта.
Законопроектът е изготвен от юристи и от предишните, и от сегашните екипи в администрацията на МВР, каза Вучков. Той отчете голямо забавяне в изпълнението на ангажимента на страната ни за издаването на новите документи заради няколко провала с обществените поръчки за изработването им. От МВР очакват, че през октомври Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по последната жалба, и за да се презастраховат, се готвят за два варианта в зависимост от това, какво ще е решението на магистратите.
Възможно е обаче в новите документи за самоличност да отпаднат досегашните ЕГН-та. Според депутата от Синята коалиция Асен Агов наличието на подобен номер в новите документи за самоличност е в противоречие с европейското законодателство.

Станете почитател на Класа