Станишев: Не съм получавал доклад на ДАНС

Председателят на БСП Сергей Станишев, в качеството си на министър-председател на Република България, не е получавал доклад на ДАНС със сигнали за корупция, свързани с бивши министри от кабинета му.
Това се казва в съобщение на БСП изпратено до БГНЕС. Сергей Станишев нееднократно е заявявал, че няма чадър над никого, който е престъпил закона. В мандата си на премиер той не е прикривал информации и данни за извършени нарушения, се казва още в съобщението.
Информацията за доклада на ДАНС, в който е имало данни за корумпирани министри в кабинета „Станишев“, с който бившия премиер е разполагал се появи днес в интервюто на Алексей Петров във в. „Труд“. Споре Петров новият премиер е ориентиран в ситуацията, защото му е предоставен доклада на ДАНС. "Аз съм доволен да чуя, че части от него се оповестяват от неговите министри по телевизията", казва Петров. По-късно иноформацията коментира и председателя на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Рано сутринта Костов е поставил въпроса за доклада на ДАНС пред новия председател на агенцията Цветлин Йовчев, но още няма отговор. Костов дори е препоръчал, да бъде извикан лично Алексей Петров за да каже, къде се намира този доклад, тъй като "това може да се окаже нерегламентирана по правилата на ДАНС вътрешна дейност". Ако старото ръководство на ДАНС е действало незаконно в този случай, то трябва да бъде подведено под отговорност, каза Костов. Според председателя на комисията за контрол на ДАНС, фактите за доклада не е редно да ги казва Алексей Петров, а Петко Сертов. От своя страна Яне Янев, председател на парламентарната комисия по корупция заяви, че такъв доклад е имало. Янев каза, че е видял папка с името на доклада. "Аз стоях до председателя на комисията Иван Костов и между нас двамата имаше обемиста папка, на която пишеше "Доклад за дейността на ДАНС за периода 1.01.2008- юни 2009г". Според Янев твърде вероятно е сред данните в него да има сигнали за корупция уличаваща самият Сергей Станишев и свързани с неговия брат. Това е причината според депутата Станишев да си е затварял очите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа