Костов: Сертов поръчал "Галерия"

Поръчител на делото "Галерия" е бившият председател на ДАНС Петко Сертов, заяви председателят на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов след днешното им заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Костов подчерта още, че делото е в процедура на разсекретяване и според него след изслушването днес на новия председател на ДАНС Цветлин Йовчев в комисията, не е станало ясно има ли подпис на тогавашния вътрешен министър за активиране на делото. Той заяви, че делото не е възлагано от други служители на агенцията. Членовете на комисията ще поискат от министъра на вътрешните работи проектозакона, който урежда по нов начин структурата на МВР и на ДАНС, за да формират своята позиция. Следващото заседание на Парламентарната комисия ще бъде в сградата на ДАНС.
Като основна тема, която ще дискутират, е изпълнението на бюджета. На въпрос дали има информация за това служители на ДАНС да са агенти на чужди служби, Иван Костов заяви, че това е работа на прокуратурата, защото депутатите от тази комисия не са единствените, които контролират ДАНС. На следващото заседание ще се разбере също каква ще е процедурата по разсекретяване на делото „Галерия“, което касае нерегламентираното подслушване на журналисти, но според Костов процедурата е почти в етап на завършване. Иван Костов специално е запитал Цветлин Йовчев ще даде ли гаранция, че за в бъдеще журналисти няма да бъдат подслушвани нерегламентирано, Йовчев е изразил пълната си увереност, че медиите няма да бъдат обект на тайните специални служби и че няма да има нелегитимен и незаконен интерес към тяхната работа.
БГНЕС припомня, че делото "Галерия" бе образувано по повод изтичането на класифицирана информация към интернет сайта "Опасните" и по него са подслушвани журналисти от почти всички медии и депутати. Парламентарна комисия, в която участваше и депутата Атанас Атанасов установи, че ДАНС е започнала делото в нарушение на законовите правила.
Проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани са разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати. Ръководството на ДАНС прие изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че водената разработка "Галерия" се отклонява от първоначално поставените цели.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа