Набелязаха инициативи за разширяване на двустранната търговия с Тайланд

От 1 до 3 септември 2009 г. шестчленна делегация, водена от заместник-министъра на външните работи на Кралство Тайланд Панич Викицрет, е на посещение в България по покана на заместник-министъра на външните работи Марин Райков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В състава на делегацията е включена и Рушда Таваравет, посланик на Тайланд у нас, със седалище в Букурещ. По време на разговорите между двамата заместник-министри, състояли се на 2 септември, бе направен обстоен преглед на развитието на двустранните отношения, включително в контекста на партньорството между Европейския съюз и Организацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която понастоящем Тайланд се явява ротационен председател.
Обсъдени бяха възможности за осъществяване на взаимни посещения на високо и най-високо равнище, както и за придаване на по-регулярен характер на консултациите между Министерствата на външните работи на двете страни. Набелязани бяха инициативи за разширяване на двустранната търговия, туристическия обмен и сътрудничеството в областта на културата, образованието и спорта. Двете страни се договориха да работят за възстановяване на пряката въздушна линия София-Банкок и за облекчаване на визовия режим между България и Тайланд. Разменени бяха и мнения по някои глобални и регионални въпроси, сред които пътищата за излизане от глобалното финансова и икономическа криза, положението в Мианмар, сигурността на Корейския полуостров др. На 3 септември тайландският заместник-министър ще бъде приет от министъра на външните работи д-р Румяна Желева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа