Приеха Закона за пътищата на първо четене

Законът за пътищата беше приет на първо чете в пленарна зала на парламента със 138 гласа "за", 15 "против" и 48 въздържали се, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
Всички гласове против дойдоха от парламентарната група на Коалиция за България, както и 15 от въздържалите се. Останалите въздържали се 32-ма са от редиците на ДПС. Всички останали политически сили подкрепиха проекта. Промените за второ четен, трябва да бъдат внесени до 4 дни.
БГНЕС припомня, че Законът предвижда НАПИ да бъде преструктурира на Агенция „Пътна инфраструктура“ към министъра на регионалното развитие и благоустройството и отпадането на надзорния съвет на НАПИ. При обсъжданията полемика водиха бившият премиер Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция и бившият вицепремиер Меглена Плугчиева от Колиция за България. Тя твърди, че съществуването на такъв съвет е изискване на Европейската комисия и отпадането му е крачка назад. Мандатността на служителите в НАПИ също е изискване на ЕК, заяви тя и предложи служителите на агенцията да бъдат под закрилата на Закона за държавния служител. Иван Костов пък нарече решението, което завари новия екип, много лошо от финансова и административна гледна точка. Според него Станишев е трябвало да дава през седмица отчет за дейността на НАПИ в пленарна зала и е по-добре отговорност за агенцията да носи именно министърът на регионалното развитие и благоустройството. „Какво точно беше добре работещо в НАПИ“, попита Костов. Законът предвижда още в НАПИ да има управителен съвет – колегиален орган.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа