Директорът на ОДП-Кърджали подаде оставка

Директорът на Областната дирекция на МВР в Кърджали комисар Стефан Ангелов е подал оставка, след като в петък министър Цветан Цветанов поиска това от всички регионални директори в страната, с изключение на софийския, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Комисар Ангелов беше единственият полицейски директор, когото Цветанов публично разкритикува след съвещанието в петък заради непредприета проверка на изграждането на т.нар. Водно огледало на река Арда в Кърджали. "Не може цял град да говори за похарчени 77 милиона по САПАРД, а като попитах директора на полицията какво е предприел в тази посока, той ми отговори, че нямал информация”, заяви тогава министърът. Проектът с названието "Укрепване коритото на река Арда в чертите на град Кърджали” обаче не е финансиран от програма САПАРД, а от фонда на МРРБ. "Водното огледало” беше открито с тържества и речи дни преди парламентарния вот, на 27 юни т.г. и беше един от „гвоздеите” в предизборния маратон на БСП. Корекцията на Арда е свързана с над 40-годишните мечти на местните хора реката да стане плавателна и когато язовирът започне да прелива, да не застрашава тях и цялата инфраструктура. Строителството тръгна по времето на кабинета „Иван Костов” с бюджет от близо 9 милиона лева. Скандали за злоупотреби с инвестирането на парите и конкретното изпълнение от страна на консорциума „Хидровиатехстрой” обаче спряха градежа. Проектът беше реанимиран през 2008 г. с настояването на зам.-министъра в МРРБ Димчо Михалевски, който е от Кърджали. Бюджетът му обаче достигна над 48,5 милиона заради поскъпналите строителни материали и наложителните промени в самия проект, както и от непредвидените дейности като строежа на 9 шлюзи, укрепването на основите на моста над река и др., обясни Михалевски. Според него именно това е предизвикало и вдигането на инвестицията до 77 милиона лева. Има подробна документация за всяка от дейностите по проекта, не се страхувам от ревизия, подчерта бившият зам.-министър, а сега депутат от Коалиция за България. Софийската фирма „Станилов” ЕООД, за която се твърди, че е близка до експремиера Станишев, е главният изпълнител с 52% дял от инвестицията. По 16% държат местните „Саварона” и „Ардастрой”, които, освен че са от „обръча” на ДПС, са и традиционно печелещи общинските поръчки.
След като в петък министър Цветанов почти наруга полицейския шеф заради неизвършената проверка, в Кърджали мълвата говори, че комисар Ангелов ще бъде първият отсвирен от поста. Твърди се, че всъщност през последните години директорите на полицията в областния град са назначавани от квотата на ДПС. Предишният шеф Димитър Шереметев обаче сам напусна горещия си стол в Кърджали и отиде да се бори с бандитите в Перник именно заради политическия натиск от страна на ДПС. Днес комисар Ангелов не пожела да коментира позицията на министър Цветанов по отношение на „Водното огледало”. „Нямам какво да кажа, може би някой ден ще говоря за тези неща. Подадох оставката си така, както направиха всички колеги в страната”, заяви той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа