Около 1000 души присъстват на честванията от боевете на Шипка

Около 1000 души се качиха на връх Шипка за честванията по повод 132-годишнината от героичната епопея, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Честванията започнаха със заупокойна молитва в памет на загиналите герои, която беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. По време на честванията беше показано и новото копие на Самарското знаме, изработено и подарено на Националното дружество „Традиция” от родолюбиво българско семейство. То ще бъде носено от членовете на дружеството по време на техните патриотични прояви. Сред официалните гости са посланикът на Белорусия Н. Пр. Вячеслав Качанов, министърът на отбраната Николай Младенов, областните управители на Габрово и Стара Загора, кметове, председатели на общински съвети от двете области, граждани от Габрово, Стара Загора, Беларус и Русия. Към присъстващите с приветствено слово се обърна кметът на община Габрово Томислав Дончев. Той припомни, че на върха 7-хилядната войска на опълченците и руските войски е удържала победа срещу 27-хилядната турска войска. „Тук България беше докосната за пръв път от духа на победата. От тази героична победа насам, България удържа много победи и печели малко войни, което е едно от доказателствата, че тя ражда силни войници и слаби политици”, каза още в словото си кметът на Габрово. Министърът на отбраната Николай Младенов отбеляза, че в тези три дни от боевете на Шипка се ражда българската армия и днес трябва да си отговорим на въпроса - какъв подвиг изисква от нас 21 век. Пред присъстващите беше прочетен поздравителният адрес на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. В него се казва, че Шипка е символ на кураж, мъжество и единство – качества, които са необходими и днес на българския народ.
В знак на признателност, на върха бяха поднесени повече от 20 венци – от президента на Република България Георги Първанов, от Народното събрание, от министър-председателя Бойко Борисов, от областните управи и общините в Габровска и Старозагорска област.
След официалната част започна възстановка на боевете при Шипка, в която участват 350 членове на Националното дружество „Традиция” от 13 организации в страната, сред които Габрово, Велико Търново, Плевен, Ловеч и други.

Агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа