Написано от Вас: "ЧЕЗ ни рекетира"

В редакцията на в."Класа" се получи писмо от наш редовен читател, който публикуваме с незначителни редакции и изменения. Даваме право на отговор на всеки, който се чувства засегнат от написаното в него.

"...Преди няколко дни излязох от къщи около 8.30ч. и се върнах към 11.30ч. През това времe монополистът «ЧЕЗ» без никакво предупреждение ми бе изключил ел. енергията, позовавайки се на общите (на «ЧЕЗ») условия. Досега винаги съм получавал фактура за количеството изразходван ток, въз основа на което добросъвестно съм си заплащал дължимото.
Фактурата обаче този месец не е получена. ЧЕЗ се позовават на разносвача. Добре, но когато един съзнателен платец не е получил платежен документ, чия е грижата да се реши проблема – дали на този който иска да лолучи парите или плащащият трябва да гони получателя. Съгласен съм, че организацията по разноса на фактурите не винаги е на висота, но това е проблем на ЧЕЗ, която със сигурност е заложила в цената на доставка и това перо.
Не трябва ли коректният доставчик да предупреди по някякъв начин, че предстои прекъсване след 72, 48, 24часа или какъвто и да е срок, тъй като щетите за потребителя от спирането на ел енергията могат чувствително да превишат сумата по неплатената фактура? Значи могат да си позволят да ми сложат лепенка, че ми е спрян тока, но не могат да сложат такава, че имам задължения и предстои спиране в определен срок? Такава практика имаше преди «ЧЕЗ» да поеме столичното електроснабдяване.
При плащането на фактурана и експресното включване, което се извършва на две места и води до загуба на работно време, касиерките и в пощата, и на «Козлодуй»14 казаха, че от една седмица спирането на тока без предупрреждение е станало масова практика. А сезонът е летен, много хора са извън града, какви са последиците за техните хладилници, охранителни ситеми, елентронна техника?
Време е регулаторът и общественността да поставят на мястото му монополиста, рекетьор(тъй като моя случай го приемам като рекет към мен), не изпълняващ предписанията на държавата, в лицето на регулатора за месечно отчитане. Не е ли време да се намеси и прокуратурата на Република България, като се има предвид бекграунда на компанията ЧЕЗ. Имам предвид, че в Чехия, според съобщения от медиите има арестувани служители на ЧЕЗ.
Гражданите на София нямат избор – монополът е класически, но все пак нашата държава е длъжна да защитава нас, а не чуждата компроментирана компания.

Иван Минков, ул.»Юндола»3
"

Станете почитател на Класа