Романтичните онлайн измамници, които крадат сърца и десетки хиляди долари

Романтичните онлайн измамници, които крадат сърца и десетки хиляди долари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

С настъпването на пандемията много неща се пренесоха онлайн и романтичните взаимоотношения не правят особено изключение.

 

Изправени пред самотата в домовете си, стотици потребители се обърнаха към социалните мрежи в търсене на малко виртуална близост, а защо не и нещо повече от това.

 

Онлайн хитреците обаче също не си губят времето и се възползват от наивните самотници.

 

Те разработват цял набор от схеми, с които да спечелят немалки суми от доверчиви и влюбчиви хора из Западна Европа и САЩ.

Първата задача, разбира се, е да спечелят доверието на отсрещната страна, за да могат да я манипулират с лекота. Най-често на мушката попадат потребители, чиито профили в социалните платформи подсказват, че са необвързани и не са в романтични отношения с никого.

 

Да речем, че сте човек без половинка, който просто разглежда какво ново има из Instagram или TikTok. Изведнъж получавате мило съобщение от добре изглеждащ непознат и постепенно завързвате приятна комуникация. Небрежните разговори стават ежедневни, обещанията, че някой ден ще се срещнете и на живо валят едно след друго.

Няколко седмици след първите разменени реплики влизат в ход разнообразни измами. Съобщават ви например, че техен много, ама много близък познат върти бизнес с криптовалути. Виртуалните пари са следващият голям хит на пазара и просто не можете да пропуснете да не си купите от тях и да станете неприлично богати. Само трябва да изпратите Х пари по еди-коя си банкова сметка и сте в играта с криптовалутите.

 

Друг вариант е да измамниците да се опитат да пробутат някоя лична трагедия.

 

Дъщеря им е тежко болна и има нужда от десетки хиляди за операция. На синът им изненадващо откриват страшно заболяване, което трябва да се лекува незабавно, естествено, със скъпа и труднодостъпна терапия. И от подведения потребител се очаква да влезе в положението и да преведе определената сума.

Именно затова подобен вид мошеници се стараят с всякакви психологически похвати да заслужат доверието, за да може след това без твърде много въпроси и чудене да получат исканите пари.

По принцип такива измами са се случвали и преди пандемията, но след началото ѝ само на територията на САЩ те се удвояват.

Както посочват от Vox, през 2019 г. са регистрирани онлайн мошеничества в размер на 200 млн. долара, а в следващата година сумата скача на 400 хил. долара. ФБР установява, че на тази кукичка се хващат най-вече хора между 40 и 69 години.

 

Освен това подобни схеми вече далеч не се разиграват само в сайтовете за запознанства.

 

Преди коронавируса измамите се случват предимно в платформи като Tinder, където и без това самоличността на всеки потребител е силно под въпрос. След като се налагат карантинните мерки с цел ограничаване на болестта обаче мошениците стават невероятно изобретателни и се пренасят във Facebook, Instagram и дори в LinkedIn.

Ловът за наивници става особено настървен около зимните празници, както и около Свети Валентин, когато мнозина са склонни да се чувстват още по-самотни от обичайното. Преди Празника на влюбените властите и в САЩ, и във Великобритания споделиха цял наръч от правила и червени флагове, за които потребителите да следят, за да не попадат в капана на умели измамници.

 

Огромен признак, че нещо не е наред, е отказът за среща на живо, даже и ако условията го позволяват.

Противоречива лична информация също издава, че нейният автор може би е мошеник, който се оплита сам в собствените си лъжи. Така например в един момент има три деца, в следващия иска пари за болната си дъщеря, която му е единствено дете.

Твърде професионално направени снимки в акаунта на събеседника биха могли да са сигнал, че кадрите са крадени. Том Ернстинг е модел с над 150 хил. последователи в Instagram и пред Vox споделя, че вече е установил десетки кражби на снимките си. Случвало му се е жени да го спират на улицата и да подхващат скандали, защото смятат, че лично той ги е подвел.

 

Ернстинг оправдава мъжете, които просто са се чувствали самотни, но е категоричен - всеки, който е мамил с цел кражба трябва да бъде строго преследван от закона.

 

Моделът потвърждава и една отдавна известна истина - не се предоверявайте на съмнителни личности в интернет. Всъщност според Том е най-разумно колкото и да тежи самотата, никой да не разговаря с непознати онлайн и в никакъв случай да им праща пари.

"Със сигурност няма да си ги върнете", отбелязва той.

Станете почитател на Класа