Време за изолация ли е?

Време за изолация ли е?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2021
  • Сподели:

Ковид-19 даде различно значение на думата „изолация“ в ромските махали. В два късометражни филма екипът на Кремена Будинова търси отговор на въпроси, назрели през последата година и белязали личните съдби на десетки хора зад бариерите.

 

5man

 

Във времена, в които изолацията на махалите се превърна в "удобно" решение, какво всъщност се случва с ромите? Какви са нагласите на хората и как те възприемат пандемията – мит или реална заплаха за семействата им е тя? Къде са границите между истина и мит и кой има интерес да подхранва митовете? Какво успя да катализира вирусът в махалите – омраза или взаимопомощ?

 

4man

 

Със сигурност Ковид ни накара да се обърнем към нас самите и да си дадем сметка за преходните и стойностните неща в живота. Пандемията ни провокира да вадим и да възпитаваме в нас, човеците, човешкото, което бяхме забравили.“, споделя Кремена Будинова, автор на филмите.

 

1man

 

Екипът пречупва през камерата перспективи на лица, засегнати по различен начин от Ковид 19, преплита техните

истории и отговори в двата късометражни филма, снимани в различен интервал от време:

 

Невидимата заплаха

 

Камерата улавя нагласи и съмнения в края на есента на 2020, когато Ковид все още не е белязал всяка втора врата в ромските махали.

 

Истина е

 

Реалността, в която Ковид потапя махалите, мерките и последствията за хората вътре. Остава ли надежда?

 

Продукцията на фондация „Ромски свят – 21 век“ се реализира с финансовата подкрепа на „Черноморски тръст за регионално сътрудничество“ на „Германския фонд Маршал“ на САЩ. Мненията, отразени в нея, не отразяват непременно позицията на Черноморския тръст или неговите партньори.

 

 

Кремена Будинова

Станете почитател на Класа