Ако някой си е поставял ваксина против грип, няма да има проблем и с коронавирусната

Ако някой си е поставял ваксина против грип, няма да има проблем и с коронавирусната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2021
  • Сподели:

Не мога да коментирам темата със заведенията. Премиерът има право да взема решения и да ги налага на Министерския съвет. Ако това е решението им - ще го направят. Аз говоря от гледна точка на медицината и чистата наука. Това заяви доц. Ангел Кунчев в студиото на „Здравей, България" относно решението за отварянето на заведенията от 1 март. Той добави, че преди седмица е имало слабо ниво на инфекции и тогава е било подходящо да се обсъжда тази тема. Сега обаче е важно да се види какво ще се случи през следващите седмици, добавя доц. Кунчев.

 

По отношение на ваксините базирани на рНК технология, ако някой си е поставял такава против грип, няма да има проблеми да си постави и тази срещу коронавирус. Другата ваксина, която е разрешена е аденовирусна и там също не би трябвало да има проблем при алергия, обясни проф. Илко Гетов. Той добави, че задължително във всеки такъв продукт има консерванти, които да запазят продукта.

 

Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата тя отговаря на много строги критерии. Не съществува друг продукт, който да минава по-строг контрол. Няма такъв, категоричен бе доц. Кунчев.

 

Нямаме данни личен лекар да откаже да поставя ваксина. Това би означавало, че той просто абдикира от своите задължения да се грижи за пациентите си. Аз съм сигурен, че всички лични лекари ще правят ваксинации. Имаме и законови методи, с които можем да ги принудим, но не е това идеята, каза още доц. Кунчев.

 

Според проф. Гетов ако човек е преминал през химиотерапия няма никакъв проблем той да се ваксинира. Има научни доказателства, че за пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с рНК технология. 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично, заяви той.

 

Разликата е в технологичните процеси и механизма на действие. рНК ваксините са най-новите и модерни. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти - т.н. персонализирана терапия. Има два вида имунитет - клетъчен и хуморален. В този случай говорим за втория вид, защото става дума за изграждане на антитела срещу COVID-19, обясни проф. Гетов.

 

Малко преди втората доза от ваксината ваксиналната ефикасност е между 40% и 50% за всички разрешение за употреба ваксини към днешна дата. 7 до 10 дни след втората доза вече можем да говорим за стабилен имунитет и наличието на достатъчно количество антитела. След първата доза ваксина рискът да попаднете в болница е много трудно, каза проф. Гетов. Той добави, че последните данни в Израел показват, че от всички ваксинирани 0, 54% от ваксинираните са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал.

 

Няма данни и противопоказания за бременни или дами, които желаят да забременеят. Моят съвет е, ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме още малко информация, добави проф. Гетов. Той обясни, че всички производители на ваксини са задължени да проведат клинични проучвания за приложението на продуктите си върху деца.

Станете почитател на Класа