Извънредни новини за българите и Острова, от 1 януари 2021 г...

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.

 

От 1 октомври 2021г. те ще трябва да разполагат с международен паспорт, за да влязат във Великобритания. Българските граждани, които са получили статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат в страната само с лична карта най-малко до 31 декември 2025 г. В същото време британският премиер Борис Джонсън обяви предстоящи „големи промени" за страната, пише The Daily Telegraph.

 

По-специално той изрази желание да използва новите „законодателни и регулаторни свободи на страната, за да помогне на хората, които досега са се чувствали изоставени". По думите на Джонсън, „правителството се е постарало много", за да оформи политическите стъпки, които трябва да се предприемат след Брекзит.

 

Той също така подчерта, че разликите с Брюксел може да се отнасят до въпроси като правата на животните, данните и химикалите. В първото си интервю след подписването на търговско споразумение с Брюксел Джонсън намекна и за потенциална реформа на данъчната и регулаторна рамка за бизнеса.

 

Той отбеляза, че британският министър на финансите Риши Сунак в момента провежда „големи изследвания" по този въпрос. Освен това британският премиер даде да се разбере, че може да се направят промени в следващия бюджет, който ще бъде представен през март 2021 г. Джонсън също отдаде почит на Маргарет Тачър, чиято реч в Брюж през 1988 г. за опасностите от европейските интеграционни стремежи той нарече „пророческа".

Станете почитател на Класа