Приходите на НОИ ще се изпълнят само на 88%

Изпълнението на приходната част на бюджета на Националния осигурителен институт /НОИ/ за тази година, се очертава да бъде 88 процента, съобщи пред журналисти днес новият заместник-министър на труда и социалната политика Христина Митрева.
Тя уточни, че допълнителният дефицит над планирания в консолидирания бюджет на НОИ ще бъде 484 млн. лв. От тях 277 млн. лв. са от невнесени осигуровки и още 207 млн. лв. дефицит от по-ниския с 40 лв. среден осигурителен доход. По данни на статистиката 73 000 българи получават доходи над 2000 лв., каза Митрева. Тя посочи, че сега земеделските производители се осигуряват на минимален осигурителен праг от 60 лв. и може би трябва този праг да се увеличи.
Главна инспекция по труда е санкционирала 600 случая на работа без трудов договор през първите 7 месеца на годината и още 63 случая на на работа с трудов договор, които обаче не са обявени в НОИ, съобщи Румяна Михайлова, главен секретар на инспекцията. Глобата на работодателя по закон за едно лице без трудов договор е до 15 000 лв. За работника не се предвижда санкция, уточни тя. Глобите на инспекцията с влязло в сила наказателно постановление са за над 5,5 млн. лв.като от тях са събрани повече от 2,5 млн. лв.
Заместник-министърът на МТСП Красимир Попов каза, че финансирането на програми за квалификация и преквалификация ще се осъществява само по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси". По думите му това е по-добрият вариант, отколкото фирмите да отделят средства, защото тези пари са отпуснати от ЕС именно за тази цел.

/BTA/

Станете почитател на Класа