Антоанета Божинова: Има ефект от проверките, свързани с вноса на плодове и зеленчуци у нас

Има ефект от проверките, свързани с вноса на плодове и зеленчуци у нас, каза Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България за Агенция „Фокус" .
Проверките донякъде ще защитят производителите на плодове и зеленчуци, което се надявам да ги стимулира да работят повече и да произвеждат повече, за да има и за консервните фабрики. Никога едно голямо юридическо лице, каквото са консервните фабрики няма да внася нерегламентирано.
Ако се установи нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци, това категорично пречи на българското производство, посочи тя.
Тази година производството на суровини е намаляло още, така че може би по моя преценка 50-60 % ще е от внос, ако въобще се осъществи внос. Сега ситуацията е доста различна, производителите намалиха производството си по простата причина, че контрагентите им намалиха поръчките си, каза Антоанета Божинова.
Масово консервната продукция е за износ, страните, за които се изнася са в доста сериозна криза, намалиха заявките си и в този случай се намалява и производството.
Основна предпоставка за ръст е да има сигурност в производителя и държавата да започне да се отнася еднакво към всички производители в България независимо дали произвеждат зеленчуци, зърно, месо или тютюн. Освен това – дългосрочна политика на Министерството на земеделието и храните в развитието на производството на плодове и зеленчуци.
По думите й – сега единствено с финансовата помощ на държавата може да се възстановят унищожените напоителни системи.
Доскоро можеше и производителят да додаде малко от своите средства и да възстанови съществуващите, но вече няма и такива. Преди България имаше изградени системи там, където имаше зеленчукопроизводство. Сега и местата им не личат, каза Антоанета Божинова.


/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа