Николай Белалов: В общината изчезват стотици хиляди левове

Това, че Бойко Борисов ходи по цял ден да рита футбол, може да се изтърпи, но това, че служители му работят на няколко места, е недопустимо. Това заяви на пресконференция в червената централа Николай Белалов, председател на Дискусионен клуб за социална местна политика, предаде репортер на БГНЕС.
Белалов представи документи на две от общинските служителки в София – Семра Якуб Мехмед и Ралица Стоименова Стоянова. Данните за Мехмед показват участието й в няколко фирми, сред които „Озеленяване’, „Столичен автотранспорт”, „ВИКОНТИНА” АД и др. В документите на фирма Виконтина излиза балансът на „Озеленяване”, отчете той. В декларация на клуба се посочва, че „представителите на ГЕРБ са се развихрили да рационализират дейности и да разкриват злоупотреби”, което, според Белалов, е под въпрос и е по-скоро PR акция. В общината, твърди Белалов, изчезват стотици хиляди левове от монтирането на колчета за паркиране, изчезват пари и от застраховките. Той изрази съмнение и относно идеята на министър Йорданка Фандъкова, бивш зам.-кмет на София за започването на подготовката на децата от 5-годишна възраст.
В София в момента 10 хил. деца не могат да бъдат настанени в детските градини, поради недостига на места. Ако в момента бъде въведена мярката за по-ранно предучилищно обучение този недостиг може да нарасне с още 5 хил. „Не вярвам на главния архитект, че чак толкова няма места за градини в центъра”, заяви Белалов, като подчерта, че в София детските заведения не се правят приоритетно и частните интереси надделяват над обществените. „Александър Цветков обеща да направи транспортна схема на държавата. Той в София не я направи, та сега ли”, запита той.
През последните седмици от дискусионния клуб са силно притеснени от хиперактивността на новото управление на държавата. „Грешки, на които бяхме свидетели се повтарят на национално равнище. Съмняваме се, че представителите на ГЕРБ, издигнати в София ще покажат по-добри резултати на национално равнище“, подчерта Белалов. Той алармира за редица злоупотреби в Столицата по време на управлението на Борисов и сега на и. д. кмет Минко Герджиков за отдаването на транспортните линии на частници. Това, според Белалов, е довело до загубата на 11 млн. лева за общинската фирма. Частните превозвачи обаче едва ли са загуба, смята той. „Свидетели сме на един стил, който се повтаря – Бойко Борисов съкрати броя на лицата в бордовете на националните фирми и обеща рационализиране на разходите. Тези неща бяха направени и в общинските фирми, в резултат на което за първи път сумарно всички дружества в София са най-ниско равнище отколкото през последните 10 години”, отчитат от дискусионния клуб. Заради тези поправки сега е много трудно да се търси отговорност. „Бойко Борисов има много здраве, ако смята че по този начин ще свали отговорността за себе си”, коментира Белалов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа