Желева: Правителството ще взаимодейства с ПРООН

Министърът на външните работи Румяна Желева се срещна с и.д. постоянния представител на ПРООН (Програма за развитие на ООН) в България Лене Йесперсен. Йесперсен поздрави министър Желева във връзка с назначаването й за министър на външните работи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Тя изрази готовността на ПРООН за успешно взаимодействие с България след приключването на последната Програма за сътрудничество между Република България и ПРООН (2006-2009 г.) и прекратяването на действието на Споразумението за сътрудничество между България и ПРООН от 1992 г. считано от началото на 2010 г. Желева беше запозната с вижданията на ПРООН за продължаване на сътрудничеството. От своят страна тя изказа готовността на българското правителство за взаимодействие, което да отчита новия статус на България като държава-член на Европейския съюз и нов донор на международна помощ. Г-жа Желева отбеляза, че в края на действието на текущата Програма за сътрудничество между Република България и ПРООН страната ни ще направи оценка на резултатите от проектите и помоли г-жа Йесперсен да представи детайлна информация за дейността по програмата в България.
В хода на разговора Желева и Йесперсен отбелязаха със задоволство дългогодишното успешно сътрудничество между България и ПРООН, по време на което са изпълнени повече от 70 проекта на стойност близо 200 млн. долара с десетки национални и международни партньори. Йесперсен посочи, че представителството приключва участието си в реализирането на мащабни инициативи, сред които са проект „Красива България” и „JOBS” и поясни, че организацията ще спази ангажиментите си по приключване на вече започнатите инициативи в областта на опазването на околната среда, енергийната ефективност и подобряването на жилищната инфраструктура.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа