Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата

Парламентът прие на второ четене бюджета на НЗОК за 2021 г., предаде Агенция „Фокус“. Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е 5. 341 млрд. лв.

Първоначалното предложение бе 5.084 млрд. лв., но между двете четения то претърпя промяна.

Народните представители решиха за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК да се осигурят средства за изпълнение на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения за медицински персонал.

За лекарите са предвидени 600 лв., за специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ – в размер на 360 лв., а за санитари в размер на 120 лв.

 

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата, предаде БНР. До тази година резервът е бил в размер на 5 % от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

 

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

 

 

Станете почитател на Класа