Отровите, които заобикалят децата ни

Те са навсякъде около нас - в омекотителите за пране, в боите за стени, в детските играчки. Ново германско изследване показва, че у децата масово има следи от вредни химикали, причиняващи алергии.

 

 

 

Сърбеж, зачервяване на кожата или мехурчета: това може да е признак за алергична реакция при контакт с определна повърхност. В Европа всеки пети страда от подобна алергия. Тя може да бъде причинена от ароматни вещества или консерванти - изотиазолинони, лисмерал или бисфенол А. 

Федералната служба за околна среда е провела изследване, в което са били включени 2500 деца на възраст от 3 до 17 години. Урината им е била изследвана за  наличието на вещества, получени от разграждането на тези продукти. При почти всички от тях са установени вещества, които действат алергенно или могат да предизвикат алергии. Това става ясно от отговор на германското правителство на запитване, отправено от Зелената партия.

"Тези вещества не могат да бъдат избегнати"

Резултатите от това изследване будят тревога, признава Марике Колоса-Геринг от Федералната служба по околна среда. "Това означава, че веществата, за които знаем, че влияят на здравето ни, са толкова широко разпространени, че практически не можем да ги избегнем", посочва тя. Много често у децата и младежите биват откривани дори коктейли от различни химикали, за които не знаем как действат в съответната комбинация. Във всеки случай е ясно, че мястото им не е в човешкото тяло, подчертава тя.

В тази връзка от германското Министерство на икономиката посочват, че производителите на детски играчки са длъжни да се придържат към определени норми по отношение на използваните химикали. Тревожно е, че въпреки това у почти всички деца откриваме следи от такива продукти, посочва на свой ред Колоса-Геринг. Според нея е важно наличието на тези химикали, а не тяхното количество, защото "те предизвикват алергии независимо от концентрацията си в организма, а и някои хора са особено чувствителни", подчертава експертката. И ако кожните обриви могат да се лекуват, по правило алергиите са нелечими, припомня тя.  

Искат забрана за определени химикали

На този фон германските Зелени настояват за приемането на план за действие, който да помогне за по-добрата превенция и защита на населението от вредните химикали. Алергенните ароматни вещества и хромът в детската козметика трябва да бъдат забранени, както и във всички други бебешки и детски продукти - като материалите за моделиране и декориране, бибероните, гривните за гризане при никнене на зъби и т.н. Зелените настояват и за това: здравните каси да поемат разходите по медикаментите и препаратите след поставяне на диагноза "алергия" и при младежите и възрастните. Засега тези разходи се поемат само при малките деца.

От германското министерство на икономиката се обявяват за разширяване на списъка със забранените или подлежащите на задължително обозначаване върху опаковките ароматни вещества в детските играчки. Говорителката на Зелените по екологичната политика Бетина Хофман смята за разумно въпросът да бъде регулиран на ниво ЕС, но предупреждава, че германското правителство не бива да използва това като аргумент, за да бяга от отговорност. Примерът с Франция показва, че са възможни забрани на вредните химикали на национално ниво.

Засега обаче съветът е да внимаваме какво купуваме. И да избягваме по възможност продукти като освежители за въздух, съветва Марике Колоса-Геринг от Федералната служба по околна среда. Защото в крайна сметка става въпрос и за нашето лично решение като потребители.

Станете почитател на Класа